Marijn Brandsema: ‘Ik wil het publiek ook vermaken’

TOLLEBEEK - Lolly in de mond, de vuisten gebald. Marijn Brandsema stapte na de zege van Tollebeek op QVC (3-1) opgelucht het veld op. ‘Zó lekker dit. Goed gespeeld, zeker in de tweede helft. Ik ben zo blij.’

De topscorer (elf goals in zes wedstrijden) viel al na vijf minuten met een hamstringblessure uit. Keek vanaf de bank toe hoe zijn vervanger Lars Sipma en die andere goaltjesdief Rik Loman (twee goals) de honneurs meer dan goed waarnamen. De teleurstelling bij Brandsema (23) was heel groot, nadat hij al vlot de topper had moeten staken. Na afloop was de blijdschap over de belangrijke winst des te groter.

Vorige week, toen de flankaanvaller in de verloren (2-3) wedstrijd tegen Makkum vanaf de middenlijn een prachtige goal scoorde, kreeg hij vlak voor tijd voor het eerst last van een onwillige bovenbeenspier. ‘Ik heb afgelopen week gewoon getraind. Ik had nergens last van.’ Bij de eerste de beste sprint tegen QVC was het meteen mis. Brandsema ging op de grond zitten, de handen op het hoofd. Hij moest eruit, gooide zijn jack woest op de grond, gaf een klap op de dug-out en verliet luttele minuten later huilend het veld.

Zo sterk, zo fit

‘Dat was teleurstelling’, zei hij na afloop, al weer lachend. ‘Ik voelde me zo slecht. Ik ben lekker aan het seizoen begonnen. Voelde me zo sterk, zo fit.’ Brandsema weet, dat hij het de eerste paar weken wel kan vergeten. Daar baalt ie verschrikkelijk van. ‘Als ik niet kan voetballen, is de zaterdag een heel saaie dag. Geen reet aan, joh. Als we vrij zijn, zeg ik: plan alsjeblieft een wedstrijd.’ Noodgedwongen keek hij toe hoe zijn ploeggenoten concurrent QVC versloegen. ‘Deze overwinning is heerlijk. Ik ben heel trots op dit team.’

De wedstrijd kwam pas na rust op gang. In de eerste helft was het een ondermaats duel. Tollebeek kwam niet verder dan een gevaarlijk schot van Rick Weerstand. De Friese tegenstander kreeg enkele levensgrote kansen, maar doelman Jasper Nooren (‘Man of the match’, vond Brandsema) weerhield Wieger Zwaan (een snelle, behendige spits) tot twee keer toe in een een-tegen-eensituatie af van scoren.

Nadat de ploeg uit Stavoren in de eerste paar minuten na rust weer twee grote kansen had gemist, kwam de thuisclub in de 51e minuut tegen de verhouding in op voorsprong. Rik Loman benutte een strafschop. Aanvoerder André van der Wal trok Lars Sipma aan zijn shirt in de zestien meter in een situatie, die totaal niet dreigend was. Vijf minuten lag nummer twee er in. Lars Sipma kreeg de bal precies op tijd van Weerstand en liet doelman Harmen Visser met een schuiver kansloos: 2-0.

Tiende treffer

QVC drong daarna aan en kwam een kwartier voor tijd terug in de wedstrijd door een kopgoal van Teake Bergsma. Een paar minuten was het billen knijpen voor Tollebeek, maar Rik Loman zorgde met zijn tiende treffer van het seizoen voor opluchting. Hij ging op tijd diep, omspeelde doelman Visser en schoof de bal binnen: 3-1. Vier, vijf kansen en drie doelpunten: Tollebeek speelde verre van flitsend, maar ging wel zeer efficiënt met de kansen om. Een lekkere gedachte in aanloop naar de topper in Sneek tegen Waterpoort Boys, de koploper. Zonder Rik Loman (weekendje weg), dat wel.

En ook zonder Marijn Brandsema, dat staat vast. Tollebeek moet het in de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen doen zonder het superduo Brandsema-Loman, goed voor maar liefst 21 van de 32 goals. 32 doelpunten in zeven wedstrijden, een waanzinnig gemiddelde van iets meer dan 4,5 per wedstrijd. Goals zijn belangrijk voor Brandsema, die zijn looplijnen en goede balcontrole (‘Een bal zo uit de lucht plukken is normaal voor mij’) als sterke punten noemt. Punten zijn het belangrijkst, maar mooi voetbal is dat net zo goed. ‘Ik vind het lekker om richting kantine te spelen en dan leuke acties te maken. Vind ik mooi. Ik wil het publiek ook vermaken.’

Harry de Ridder