POLDERHEMEL

Aflevering 1199

13 – 20 NOVEMBER

De Parker Zonnesonde is goed door zijn eerste scheervlucht langs de zon gekomen. Hij kwam op 5 november tot op 24 miljoen kilometer van het zonneoppervlak. Het signaal dat alles in orde is werd op 7 november ’s avonds ontvangen.

Primeur

Nog nooit is een ruimtesonde zo dicht tot onze moederster genaderd. De temperatuur van het hitteschild liep op tot 400 graden Celsius. De snelheid liep op tot 343.000 kilometer per uur, ook een record. Ondanks de hitte is de temperatuur achter het hitteschild slechts iets boven de 30 graden Celsius; comfortabel voor de meetapparatuur. De meetgegevens zullen pas vanaf eind november naar de aarde worden gestuurd. Tijdens nauwe passages langs de zon is er korte tijd geen radioverkeer met de aarde mogelijk. De volgende scheervluchten zullen dichter bij de zon zijn.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 17 november)

Zon op: 08.03 uur; onder 16.40 uur.

Maan op: 14.55 uur; onder 01.50 uur.

Maan

De schijngestalte van onze trouwe wachter is weer aan het groeien. Op donderdag 15 november komt de maan om 15.54 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Steenbok). Hij is ‘s avonds in het zuiden tot zuidwesten te zien.

Planeten

Als het donker wordt zien we van zuidzuidoost tot zuidwest laag aan de hemel de volgende planeten: Mars en Saturnus. Mars is nog redelijk helder. Hij valt op door de oranje kleur. De afstand tot de aarde bedraagt 128 miljoen kilometer. Voor kleinere kijkers is dat te ver om er details op te zien. Mars gaat rond middernacht in het zuidwesten onder; Saturnus rond 19.30 uur in het zuidwesten.

Meteoren

Af en toe zal er een oranje meteoor te zien zijn. Het is meestal een Tauride (uit de richting van sterrenbeeld Stier), vrij langzaam (29 kilometer per seconde). Er is een kans op een vuurbol. Sterrenbeeld Stier staat ‘s avonds laat hoog in het zuidoosten. Ook de meteorenzwerm Leoniden is actief geworden. De maximale activiteit wordt op zaterdag 17 november rond 23.00 uur verwacht met 15 meteoren per uur. Sterrenbeeld Leeuw, waar de meteoren vandaan lijken te komen, staat in de nanacht in het oosten/zuidoosten.

René P. Elings

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.