NVWA: ‘Pluimveehouder voldoet aan wet’

TOLLEBEEK - Een pluimveehouder uit Tollebeek ligt onder vuur nadat Animal Rights woensdag een schokkend filmpje online zette waarop veel dierenleed te zien is in zijn kippenschuur.

De pluimveehouder zegt dat de beelden niet op zijn bedrijf gemaakt zijn. ‘Mijn bedrijf is afgesloten en er zijn geen inbraaksporen’, reageert hij op de beelden. Nadat de schokkende beelden op websites verschenen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dezelfde dag nog een controle uitgevoerd op het bedrijf in Tollebeek.

NVWA-woordvoerder Paula de Jonge laat weten ‘dat de ondernemer voldoet aan de wet’. ‘Er zijn geen onregelmatigheden aangetroffen op de boerderij in Tollebeek.’ In de stallen werden volgens de Jonge verrijkte kooien aangetroffen, maar dit is toegestaan volgens de wet.

Animal Rights heeft een klacht ingediend tegen de eigenaar van de kippenschuur in Tollebeek. De dierenrechtenorganisatie spreekt van een ‘horror-kippenschuur'. De beelden die Animal Rights maakte zijn volgens de organisatie in oktober gemaakt. Daarop is te zien dat leghennen zich amper kunnen bewegen.

Animal Rights: ‘Veel leghennen zijn kaal en verzwakt en de dieren worden niet geholpen aan hun verwondingen. Het onderzoeksteam constateerde dat gestorven leghennen in verschillende staten van ontbinding verkeerden, sommige verregaand, door hun soortgenoten in het bodemgaas getrapt’. In de schuur ligt een dikke laag stof. ‘Deze schuur is extreem smerig en het brandgevaar is erg groot’, stelt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights.