Poolse mannen met wapens op de A6 gepakt

BANT - Agenten hebben afgelopen nacht twee mannen uit Polen aangehouden voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

De agenten zagen een Poolse BMW rijden op de A6 ter hoogte van BantHet voertuig bleek geen geen actuele tenaamstelling te hebben waarop ze besloten een stopteken te geven.

Dolk in de auto

Bij het openen van het bestuurdersportier zagen de agenten een dolk liggen naast de bestuurdersstoel. Deze dolk was voorhanden en gebruiksklaar. Hierop besloten de agenten het voertuig verder te onderzoeken en bij de bijrijdersstoel vonden ze een vuurwapengelijkend voorwerp. Ook lag er een ijshockeystick voorhanden.

De mannen, een 19-jarige en een 22-jarige man uit Polen, zijn daarop aangehouden en om het voertuig verder te kunnen onderzoeken zijn zij in afwachting van het arrestantentransport even vastgezet aan een lantarenpaal en een verkeersbord.

Inhaalactie

Tijdens het vervoer naar het cellencomplex in Almere besloten de agenten ter ondersteuning achter de arrestantenbus te rijden. Eenmaal ter hoogte van Lelystad werd de politie ingehaald door een Volkswagen Golf die een snelheid van ongeveerd 180 kilometer per uur reed. De agenten zetten de achtervolging in en stelden hierop een snelheid van 170 kilometer per uur vast.

Ter verificatie gaven de agenten het kenteken door aan de meldkamer. Het voertuig bleek kort daarvoor in Kampen gecontroleerd te zijn en het rijbewijs van die bestuurder was ingevorderd wegens het rijden onder invloed van alcohol en het weigeren van de ademanalyse.

Nadat de bestuurder, een man van 51 jaar uit Lelystad, was staandegehouden bleek hij te rijden in zijn rijverbod, onder invloed van alcohol en met ingevorderd rijbewijs. Ook hij kon plaats nemen in een dienstvoertuig en mocht mee naar Almere voor de afhandeling.

Slingerende bestuurder

Een andere eenheid controleerde omstreeks hetzelfde tijdstip op de A6 bij Almere een Peugeot 108 vanwege slingerend rijgedrag. Deze bestuurder wilde niet meewerken en besloot het volgteken te negeren. Na een korte achtervolging waarbij de bestuurder ondanks het gebruik van zwaailicht en sirene stug bleef doorrijden, kwam hij tot stilstand op de vluchtstrook. De bestuurder, een man van 28 jaar uit Almere, reageerde recalcitrant en bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Al met al werde de Poolse mannen ingesloten in Almere en zullen ze door de recherche nader gehoord gaan worden. De auto en de wapens zijn in beslag genomen. De man uit Lelystad heeft een dagvaarding ontvangen. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Zijn auto is in beslag genomen.

En de man uit Almere is voorzien van een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs, rijden over een puntstuk en het negeren van het volgteken. Ook zijn auto is in beslag genomen.