Verrast over energiedaken Urk

URK - PvdA TweedeKamerlid William Moorlag bracht maandag een werkbezoek bij ZEP Zonneceldakpannen op Urk. Vrijdag bewonderde VVD-collega Dilan Yesilgöz-Zegerius de pannen.

Moorlag werd vergezeld door gedeputeerde Jop Fackeldey, zijn assistent Jorrit Linders en lobbyist Rutger Schuitemaker. Maandagochtend was het gezelschap bij “Nagele in Balans”, een initiatief vanuit de Nagelese samenleving om een wijk van het gas af te halen.

Nagele in Balans

Het werkbezoek werd ‘s middags voortgezet met het bewonderen van de dakpannen met geïntegreerde zonnecellen in de Oranjewijk te Urk: innovatie van Flevolandse bodem. Het kostte de heren enige moeite om de daken met ZEP-pannen van de ‘normale’ daken te onderscheiden, want de zonnecellen zijn zorgvuldig weggewerkt in de dakpannen.

Moorlag met Economische Zaken, Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in zijn portefeuille bekende dat hij nog nooit gehoord had van de zonneceldakpan. ‘Prachtig dat het ook zo kan’. Drie dagen eerder was collega Dilan Yesilgöz-Zegerius van de VVD ook vol bewondering over de dakpannen tijdens haar bezoek aan ZEP BV.

Zij twitterde enthousiast na afloop een filmpje: ‘Hollandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Zo gaaf!’ Wat het bezoek van politiek Den Haag voor de Urker onderneming betekent? ‘Meer naamsbekendheid en hopelijk wordt de BTW-kwestie aangepakt’, aldus Jannes van Slooten, sinds 2016 werkzaam bij ZEP.

BTW

Van Slooten refereerde aan de rechtsongelijkheid die nu bestaat. Bij de aanschaf van zonnepanelen kunnen burgers de volledige BTW terugvragen, terwijl bij de aanschaf van zonneceldakpannen of geïntegreerde panelen in de regel slechts een derde van de BTW kan worden teruggevraagd omdat er door de belastingdienst een andere rekenmethode wordt gehanteerd. De Kamerleden geven aan dat beleid altijd achterloopt op innovatie, maar dit zeker aan te zullen kaarten in Den Haag.

ZEP BV, in 2013 opgericht door een groep Urker ondernemers, heeft als missie om de bestaande en nieuwe woningvoorraad op een esthetisch verantwoorde manier te verduurzamen. Inmiddels zijn er bijna 300 daken voorzien van zonneceldakpannen. Ze bewijzen met hun productenlijn dat duurzame energie ook mooi kan zijn.