1500 opstappers meer voor EcoWaterliner

BLOKZIJL - De populariteit van de EcoWaterliner is afgelopen zomer flink gestegen. Meer dan 4200 fietsers en wandelaars kochten een kaartje voor de ‘watertaxi’ tussen Sint Jansklooster, Blokzijl en Giethoorn.

Dat zijn er 1500 meer dan in 2017, zo maakte Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten maandag bekend bij de start van de zogenoemde Wiedenacademie. De tevreden beheerder van Bezoekerscentrum De Wieden wijt de ontwikkeling aan de toegenomen bekendheid. ‘Steeds meer bezoekers en bewoners weten dat ze hun fiets- of wandeltocht op een leuke manier kunnen combineren met een vaartocht. Ook de lange periode met mooi weer speelt een rol’, aldus Haverkort. Het was het derde jaar dat Natuurmonumenten verantwoordelijk is voor de exploitatie.

Excursieboten

Het extreme zomerweer was minder gunstig voor het aantal opvarenden op de excursieboten van Natuurmonumenten. Minder mensen stapten op voor een tocht door De Wieden. ‘Vanwege de hitte hadden bezoekers minder behoefte aan lange tochten. Sowieso denken we na over meer kortere excursies door De Wieden’, liet Haverkort weten.

Over het totaal aantal gasten van het Bezoekerscentrum De Wieden is ze tevreden. Dat bleef met 90.000 ongeveer gelijk vergeleken bij een jaar eerder. Blij is Haverkort ook met de populariteit van het winkeldeel in het bezoekerscentrum. De omzet daarvan steeg. Verder bezochten dit jaar 38 scholen uit een wijde regio rondom Steenwijkerland het Bezoekerscentrum. Een drukke dag was ook de ING Wilde Buitendag in oktober.

Tijdens de eerste dag van de Wiedenacademie sprak Haverkort tachtig vrijwilligers van Natuurmonumenten bij over de recente periode. Dat zijn onder meer schippers, baliemedewerkers en begeleiders van kinderactiviteiten. Zij doen de komende periode tijdens nog eens drie middagen van de Wiedenacademie meer kennis op over het gebied.

Wiedenacademie

Die kunnen ze dan komend jaar weer gebruiken bij de verschillende activiteiten. Voor het eerste weekeinde van april staat bijvoorbeeld het tweede Kamermuziekfestival gepland. Ook gaat die maand de nieuwe speelnatuur bij het Bezoekerscentrum open. De komende periode worden de werkzaamheden daarvoor afgerond.

Bezoekerscentrum De Wieden is aangewezen als een van de zeven ‘iconen’ onder de bezoekerscentra. De locatie in Sint Jansklooster behoort daarmee tot de belangrijkste publiekstrekkers van Natuurmonumenten.