POLDERHEMEL

Aflevering 1200

20 – 27 NOVEMBER

Een drietal amateursterrenkundigen (één uit Arizona, VS en twee uit Japan) heeft recentelijk een komeet ontdekt die in potentie veelbelovend is. De komeet heeft de aanduiding C/2018/V1).

Mogelijk voor bloot oog zichtbaar

De komeet krijgt naar de namen van de ontdekkers maar liefst drie namen: komeet Machholz-Fujikawa-Iwamoto. De kans dat amateursterrenkundigen een komeet ontdekken is zeer klein. Meestal worden ze met gevoelige professionele apparatuur al heel vroeg ontdekt. De baan van de nieuw gevonden komeet is zeer langgerekt. Dat betekent dat de komeet mogelijk voor het eerst in de buurt van de zon komt. In een paar dagen tijd is de nieuwe komeet al vier maal zo helder geworden. Verse kometen zijn dus vaak onvoorspelbaar in hun gedrag. De komeet bevindt zich momenteel in sterrenbeeld Maagd (ochtendhemel) en is met een verrekijker of telescoop te zien. Eind november nadert hij de aarde tot op 100 miljoen kilometer; de kortste afstand. Begin december komt hij het dichts bij de zon; net binnen de baan van Mercurius.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 24 november)

Zon op: 08.15 uur; onder 16.32 uur.

Maan op: 17.53 uur; onder 10.28 uur (zondag).

Maan

De schijngestalte van onze trouwe wachter groeit eerst nog verder. Op vrijdag 23 november is het om 06.39 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Stier). Hij komt hoog boven de horizon. Na 23 november neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.

Planeten

Als het donker wordt zien we van zuidzuidoost tot zuidwest laag aan de hemel de volgende planeten: Mars en Saturnus. Mars is nog redelijk helder. Hij valt op door de oranje kleur. De afstand tot de aarde bedraagt 144 miljoen kilometer. Mars gaat rond middernacht in het zuidwesten onder; Saturnus rond 18.45 uur in het zuidwesten. En aan de ochtendhemel is Venus weer prominent aanwezig (zuidoosten). Deze planeet staat deze week dicht bij ster Spica aan de hemel. Als Venus via een kijker wordt bekeken is haar schijngestalte goed te zien.

Meteoren

Af en toe zal er een oranje meteoor te zien zijn. Het is meestal een Tauride (uit de richting van sterrenbeeld Stier), Er is een kans op een vuurbol. Sterrenbeeld Stier staat ‘s avonds laat hoog in het zuidoosten. Maar de Leoniden verflauwen nu snel.

René P. Elings

tel. 0527-699142/06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.