‘De Boerderijboeken zijn heel erg positief ontvangen’

EMMELOORD - Frans van de Lindeloof is opgelucht. De klus is geklaard. Het is meer dan twee jaar geleden dat hij contact opnam om te vertellen over de toen nog te maken boerderijenboeken.

En nu liggen de boeken daar, fraai gepresenteerd in een cassette, op alfabetische volgorde. De plattegrond van de Noordoostpolder is op alle ruggen van de boeken zichtbaar (zie foto linksonder). Inmiddels zijn de verhalen over liefst 1830 polderboerderijen, verdeeld over elf prachtige boeken, gemaakt. De voorzitter van Stichting Boerderijenboek Noordoostpolder geniet de ochtend na de presentatie in ‘t Voorhuys in Emmeloord flink na. ‘Het is vreugdevol en we hebben een zorg minder’, klinkt het opgetogen.

‘Encyclopedie’

Want ja, wat was het een gigantische klus. Ruim twee jaar lang heeft een team van liefst 550 vrijwilligers keihard gewerkt om de boeken te maken. Schrijvers, fotografen, coördinatoren en ook sponsoren werkten mee aan de totstandkoming van de boeken.

‘Een encyclopedie van de polderboerderij, kopte de Stentor vanmorgen’, vertelt Van de Lindeloof met een glimlach. ‘Het was een hele mooie avond. De opluchting is groot, de klus is geklaard en de boeken zijn heel positief ontvangen.’

Hoewel de verhalen en foto’s al voor de zomer klaar waren, volgde daarna een lang drukproces. ‘Een confrontatie tussen onze beleving en de werkelijkheid’, vindt Van de Lindeloof, die aangeeft dat er vanaf dat moment nog bergen werk verzet moesten worden. Wat komt er wel in, wat niet? Komt die ene foto goed uit, of juist helemaal niet? Komt de proefdruk eigenlijk wel overeen met hetgeen de makers in gedachten hadden? Gezamenlijk werden de schouders er in de laatste fase onder gezet, waardoor de boeken op tijd van de pers kwamen rollen.

Veel animo

In totaal zijn er 17.723 boeken gedrukt, waar het doel aanvankelijk 9.000 exemplaren was. De stichting maakte op voorhand een begroting en uiteindelijk bleek dus dat er veel meer boeken zijn afgenomen dan werd verwacht. De animo was klaarblijkelijk gigantisch. ‘Het was spannend, maar we hebben ons doel op alle punten bereikt’, aldus een tevreden Frans van de Lindeloof.