Modernisering flats aan Urkerweg

EMMELOORD - De flats Hulkesteijn, Nijenbeek, Verlehorst en Old Putten aan de Urkerweg worden verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt.

De planning is dat de uitvoering na de bouwvak 2019 start bij de eerste flat. Mercatus heeft woensdagavond een voorlopig ontwerp van de operatie gepresenteeerd aan de bewoners van de 140 appartementen. Het getoonde beeld is een voorlopige impressie van het ontwerp. In afstemming met de gemeente Noordoostpolder en welstand wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Er kunnen nog aanpassingen plaatsvinden.

De flats zijn toe aan onderhoud en een toekomstbestendige update. Mercatus is al sinds vorig jaar 2017 in gesprek met de bewoners over hoe dat aan te pakken. Wat willen de beoners en wat is nodig om de flats toekomstbestendig te maken voor weer 50 jaar.

Waterstof

Bij de renovatie worden de woningen aan de buitenzijde volledig vernieuwd. De flats worden beter geïsoleerd waardoor het comfort verbeterd wordt. De flats worden all-electric uitgevoerd en er vindt onderzoek plaats om de benodigde elektriciteit hiervoor duurzaam op te wekken. Daarvoor worden de mogelijkheden onderzocht om door middel van elektrolyse de opgewekte energie van de zonnepanelen om te zetten in waterstof. De (groene) waterstof wordt opgeslagen en later weer gebruikt om elektriciteit en warmte mee te maken. Op deze wijze is het mogelijk het tekort aan duurzame stroom in de wintermaanden op te vangen zonder gebruik te maken van stroom uit het net.