Vijf actievoerders opgepakt voor verdacht pakketje bij provinciehuis

Lelystad - De politie heeft begin vorige week vijf verdachten aangehouden voor het achterlaten van het verdachte pakketje bij het provinciehuis op 22 oktober. De vijf zullen zich op vrijdag 4 januari bij de rechtbank moeten verantwoorden.

Het gaat om drie vrouwen in de leeftijd van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 34 jaar oud uit Lelystad. De vijf zouden die nacht een doos hebben achtergelaten bij het provinciehuis, nadat daar en op andere plekken die nacht ook al spandoeken waren opgehangen tegen het beleid in de Oostvaardersplassen.

Vanwege het vermoeden dat in de doos een explosief zou kunnen zitten, werd het gebied rond het provinciehuis afgezet en het openbaar vervoer enige tijd stilgelegd. Na onderzoek door de Explosieven Opruimings Dienst bleek er niets gevaarlijks in het pakket te zitten.

Meervoudige kamer

De vijf verdachten zijn verhoord en na twee dagen weer vrijgelaten. Ze zullen zich echter wel voor de meervoudige kamer moeten verantwoorden. Hen wordt ten laste gelegd ‘het opzettelijk en wederrechtelijk onbruikbaar maken van een gebouw (art. 352 SR)’ en ‘door geweld of dreiging met geweld iemand dwingen iets te doen of te dulden (art. 284 SR)’. In hoeverre er een verband is tussen het neerleggen van het pakket en de opgehangen spandoeken met teksten over de Oostvaardersplassen, zal mogelijk aan de orde komen.

Domme grap

Eén van de verdachten laat op Facebook weten dat het om een uit de hand gelopen domme grap gaat. In de doos zat volgens haar een grote dildo en een briefje voor gedeputeerde Harold Hofstra, met de boodschap ‘Wat ben je toch een lul om bijna 2000 herten af te schieten’. ‘Nooit over een terroristische aanslag nagedacht, echt eerlijk waar niet. Pas de dag erop zagen we wat het teweeg had gebracht en schrokken we ons echt hartstikke dood. Ik heb ook gelijk gezegd: wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten.’

Ze is bang dat haar arrestatie ook nog gevolgen zal hebben voor andere mensen. ‘Telefoons worden uitgelezen en zijn in beslag genomen, dus er zullen nog wel een paar dingen naar boven komen over bepaalde mensen ben ik bang voor.’