Studenten ontwerpen ECOkubus

EMMELOORD - Bouwstudenten van ROC Friese Poort uit Emmeloord kwamen met het beste idee voor een ECOkubus, een opdracht van bouwbedrijf Heijmans.

Hille de Haan, ontwerpmanager bij opdrachtgever Heijmans, gaf ze 10 weken terug de opdracht een kleine, goed verkoopbare ECOkubus te ontwerpen met circulaire bouwstoffen. De studentengroepen uit Sneek en Emmeloord toonden zich van hun creatieve kant tijdens de presentaties. Speciale houtsoorten als accoya en thermisch essen en isolatie door middel van schapenwol werden veelvuldig gebruikt. Ook een sedumdak, waarbij de gebruikte vetplantjes een groene aanblik bieden, bleek populair. En ook zonnepanelen ontbraken niet in het ontwerp.

Winnend team

Het volgens de jury best uitgewerkte idee kwam voor rekening van het Emmeloordse team, bestaande uit Robin Dekker, Mathijs Minnema, Danny Streekstra en Jesse Vischer. In hun plan verdween al het leidingwerk in de vloer, waardoor er ruimte ontstaat de ECOkubus in een later stadium uit te breiden. Ook de inzet van een groene gevel en een aangrenzend zonneveld rekende op instemming van de beoordelaars.

De studenten zelf zijn te spreken over het ECOkubus-project. ‘Het leuke is dat deze opdracht van een extern bedrijf komt’, steekt Robin van wal. ‘We konden onze gedachten de vrije loop laten. De woonunit is met veel passie ontworpen. Naar onze mening is deze mooi en praktisch.’ Ook Mathijs is positief. ‘Het was interessant ons idee te vergelijken met de plannen van andere teams.’

Denkkracht

Hille de Haan is blij met de creatieve ideeën van de studenten. ‘Hun enthousiasme en denkkracht is ongelooflijk. Ze denken out-of-the-box en komen met frisse plannen. Waarom Emmeloord heeft gewonnen? Die studenten hebben het plan geweldig uitgedacht en onderbouwd. Hun uitwerking van het sedumdak viel me bovendien positief op. Ook hielden ze bij de gasaansluiting al rekening met de mogelijke toekomstige inzet van waterstof. Heel indrukwekkend.’

Deze samenwerking tussen Heijmans en ROC Friese Poort smaakt volgens De Haan naar meer. ‘Ze worden hiermee getriggerd hun beste beentje voor te zetten. Bedrijven in onze sector houden de studenten goed in de gaten. Samen met het bedrijfsleven kunnen zij veel betekenen voor een duurzame toekomst’, besluit hij.

Levensecht onderwijs

De opdracht om een ECOkubus te ontwerpen past binnen het idee van levensecht onderwijs. Studenten ontvangen hierbij taken vanuit het bedrijfsleven en doen praktijkervaring op. Ze treden buiten theoretische kaders en ervaren hoe hun toekomstige werksituatie eruit ziet. Dit praktische onderwijs betreft één van de speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.