Vijftig jaar Harzevoort: hoe de hardwerkende Ben zijn dromen najaagt

EMMELOORD - Keurslager Harzevoort viert dit jaar dat het bedrijf al een halve eeuw zit gevestigd aan de Lange Nering in Emmeloord. Een tweeluik over het ontstaan van deze populaire Emmeloordse slagerij. Vandaag deel 1, over Ben Harzevoort. We schrijven eind jaren zestig van de vorige eeuw.

Zo trots als een pauw zit Ben Harzevoort in zijn allereerste auto, een Opel Kaptein. Het is een blauw model, met een wit dak. Helemaal gek is Ben van die wagen. Vanuit het oosten van het land is koers gezet naar Emmeloord, een plaatsje dat hij, tot voor kort, eigenlijk alleen van naam kent. Ben is er dan alleen een keer eventjes geweest, op een vrijdagavond, om eens de sfeer te proeven. Het jonge gezin Harzevoort verlaat Enschede, waar een volksbuurtje jaren een veilige thuishaven is geweest. In Emmeloord wacht Ben een nieuw avontuur. Hij kan er namelijk zijn eigen slagerij beginnen. Tijdens die autorit naar het onbekende, gaat de blik terug naar wat is geweest. Soms mijmerend, dan weer met een glimlach. Maar bovenal is hij vervuld van trots. Want hij flikt het toch maar mooi, ook al heeft hij nauwelijks een idee waar hij terecht gaat komen.

Aan het werk

Ben Harzevoort komt uit een straatarm en groot gezin. Vader is turfgraver, moeder doet het huishouden. Geld is er niet of nauwelijks. Een opleiding geniet Ben bovendien niet, want na de lagere school is het tijd om de handen uit de mouwen te gaan steken en aan het werk te gaan. Want leren op school? Niks daarvan. Dat is voor mietjes, vindt vader. Ga maar verdienen in plaats van doorleren. En dus gaat Ben als tiener aan het werk. Zijn eerste baantje, in een slagerij, levert hem niet meer dan drie gulden per week op. Maar in die tijd is dat aardig wat geld. In de daaropvolgende jaren weet Ben zich in Twente op te werken tot chef binnen de slagerij. Zijn roots maken Ben streetwise. Hij kan goed met mensen omgaan en weet zich in iedere situatie wel te redden. Bovendien is hij niet op z'n mond gevallen en hij kan direct zijn. Streng ook, maar boven alles rechtvaardig.

Een veehandelaar, die vaker in de zaak komt, vertelt Ben dat hij voor zichzelf moet gaan beginnen. Dat lijkt hem wel wat. Zo gezegd, zo gedaan. Vol ambitie behaalt de ongeschoolde Ben diverse diploma's om voor zichzelf te kunnen starten. Heer Cluvers, een man die in die jaren stropdassen verkoopt en er volgens Ben warmpjes bij zit, loopt net als zo vaak op een dag de slagerij binnen. 'Meneer Cluvers, dit is de laatste keer dat ik u help. Want ik wil voor mezelf beginnen', vertelt Ben. 'Een hele goede zaak', antwoordt Cluvers. 'Als je nog raad en daad nodig bent, dan moet je mij maar vragen.'

Lening

Dat is niet tegen dovemans oren gezegd, want nog diezelfde avond snelt Ben zich naar Cluvers toe om te praten. Ben, die op dat moment al vier kleine kinderen heeft, weet niet hoe hij dit financieel allemaal aan moet gaan pakken. Samen gaan de twee naar de ING-bank om een lening af te sluiten. Ben Harzevoort stapt naar buiten met een lening van dertigduizend gulden. Een duizelingwekkend bedrag in die tijd. Vader vindt het niets, want die vindt dat Ben goed verdient en bovendien weinig risico's loopt. Daar kom je nooit meer uit, is de boodschap van pa. Ben kan hard werken en verstaat zijn vak goed, maar van geld en dergelijke heeft hij op dat moment geen enkel benul. Toch komt het allemaal rond en zodoende begint Harzevoort zijn eigen slagerij in Enschede. Een droom komt uit. Vierenhalf jaar bestiert hij slagerij. Het zaakje is piepklein, maar wat beleeft hij er een mooie tijd.

Onder keurslagers wordt in die tijd een jaarlijkse landelijke slagerijkampioen verkozen. Er wordt gelet op kwaliteit, netheid en dergelijke. Ben wordt derde en vergaart zo bekendheid. Zijn ambities worden snel kracht bijgezet. Ben toont zijn drijfkracht en is van plan te verhuizen. Er ligt een optie om naar Spijkenisse te gaan, maar iemand in de organisatie van de keurslagers vertelt hem dat de slagerij van Westerhof in Emmeloord beschikbaar komt. Na het bezoek is de rest eigenlijk geschiedenis. De stap wordt gemaakt, het gezin komt tijdens het volgende ritje mee. Een nieuw leven staat op het punt van beginnen.

Nieuw leven

Vlak voor Emmeloord gaan de gedachten nog eens terug naar die kleine, maar o zo fijne slagerij. Daar in Enschede werkte hij soms dag en nacht. Een grote kookketel was niet altijd zijn grote vriend en het werk was daardoor niet altijd even makkelijk. Het kwam bovendien regelmatig voor dat Ben tijdens het werken 's nachts in slaap viel. Niet zo gek ook dat de temperatuur dan weleens te hoog steeg en de worsten kapot kookten. Daar zat Ben dan weer met ogen vol tranen. Alles kon hem gestolen worden.

Die tijd is geweest, beseft hij zich, want wanneer de Opel Kaptein Emmeloord binnenrijdt begint het nieuwe hoofdstuk. Dat leest u donderdag.

Alexander Drost