Pinksterrijden staat nu officieel op de erfgoedlijst

Vollenhove - Het was al bekend, maar sinds zaterdag is het ook officieel. Het Pinksterrijden in Vollenhove is toegevoegd op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Het was zaterdag de Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Overijssel en om die reden werd het Pinksterrijden op feestelijke wijze op de lijst gezet. ‘We zijn trots dat we als vereniging de eer hebben om met twee prachtige evenementen, het Bloemencorso en nu ook het Pinksterrijden, op deze lijst te staan’, schrijft de Vollenhoofse Vereniging voor Volsvermaken (V.V.V.V.).

Rondgang op boerenkarren

Al generaties lang is Pinksterrijden een traditie in het voormalige vissersstadje. ‘Het is elk jaar weer een feest met blije gezichten, kinderen en volwassenen die genieten van de gezelligheid en mooie omgeving waar we in wonen’, aldus de V.V.V.V. Bij het Pinksterrijden, georganiseerd door de V.V.V.V., worden kinderen op versierde boerenkarren door de landerijen van Vollenhove gereden. Tegenwoordig worden de karren voortgetrokken door trekkers, vroeger gebeurde dat met paard en wagen. Jaarlijks doen zo’n 200 tot 250 kinderen mee. Waar het vroeger plaatsvond om de vruchtbaarheid over het gewas af te smeken, is het inmiddels een feestelijke rondgang met zo’n 15 trekkers.

In Deventer verzamelden zich op zaterdag 24 november mensen vanuit de hele provincie om te praten over het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Overijssel. De provincie, erfgoedgemeenschappen en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkten nauw samen om een lijst met waardevol Cultureel Erfgoed op te stellen.

Steenwijkerland

Ook de gondelvaart Giethoorn is dit jaar toegevoegd op de lijst. In Steenwijkerland staan naast de gondelvaart Giethoorn en het Pinksterrijden ook de bloemencorso’s uit zowel Vollenhove als Sint Jansklooster en ‘burgemeester en paasvuur’ in het buurtschap Nederland op de erfgoedlijst. Bij die laatste traditie wordt in buurtschap Nederland de nieuwe ‘burgemeester’ aangewezen door de zittende burgemeester. Dat is een inwoner die twee taken heeft: het levend houden van het paasvuur en het aanwijzen van een opvolger.