Nationale enquête open ruimte Nederland

EMMELOORD - De open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte.

Natuurmonumenten maakt zich zorgen en vraagt in de Nationale Landschap Enquête alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit? Iedereen die zich betrokken voelt bij natuur en landschap kan de enquête tot 9 januari 2019 invullen.

Zelfs het open, weidse Flevoland kent deze bedreigingen. Het IJsselmeer en het Markermeer staan op de kaart als geschikt wingebied voor windenergie en drijvende zonnepanelen. Windturbines zouden de vele vogels in dit gebied zeker geen goed doen. Hoewel de gemeenten nog een besluit moeten nemen over de beste plekken voor zonnevelden, wordt er nu toch eentje gepland in het open gebied tussen het Waterloopbos en het Wendelbos.

Natuur is geen energiefabriek

‘Ons landschap staat op het spel’, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. ‘Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.’ De overgang naar duurzame energie is van het grootste belang. Er zijn nog grote oppervlaktes lege daken op woningen, kantoren en andere bouwwerken. Daar is nog ruimte voor zo’n 145 miljoen zonnepanelen, maar ondertussen kijken steeds meer bestuurders met vragende ogen naar natuurgebieden en open ruimte om de energieopgave te realiseren. ‘Slechts 13 procent van ons landoppervlak is beschermde natuur. Laat die 13 procent ook écht natuur blijven. Verander haar niet in een energiefabriek’, stelt Van den Tweel.

Enquête

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. De enquête staat op: www.oerrr.nl/onderzoek.