UPDATE | Mogelijk asbest in afgebrand pand Urk

Urk - In een leegstaand pand aan de Wijk 2 op Urk heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand gewoed. Volgens de gemeente is er mogelijk asbest in het afgebrande pand.

In een leegstaand pand aan de Wijk 2 op Urk heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand gewoed. Volgens de gemeente is er mogelijk asbest in het afgebrande pand.

De brand ontstond omstreeks 03:15 uur in de voormalige havenmeesterswoning in het oude dorp van Urk. Bij aankomst van de brandweer was er al sprake van een uitslaande brand. Er werd opgeschaald naar 'grote brand' wat betekent dat drie tankautospuiten worden ingezet, twee uit Urk en de ploeg van Nagele. Ook een hoogwerker uit Lelystad werd opgesteld om van bovenaf te kunnen blussen.

Omstreeks 05:30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Hierna is het nablussen begonnen. Over de oorzaak van de brand is momenteel nog niets bekend. Het historische pand in de Urker haven moet als verloren worden beschouwd, aldus de brandweer.

NL-Alert

Door de brand was er sprake van veel rookontwikkeling, dat door en over het dorp heen trok. Er werden berichten via NL-Alert uitgestuurd naar de inwoners. Het advies was om uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. Rond 05:15 uur kwam dit advies te vervallen. De rook- en stankoverlast verdween langzaam.

Asbest

In de oude havenmeesterwoning zit mogelijk asbest, meldt de gemeente. De woning is daarom afgezet met linten. De gemeente onderzoekt de asbest en laat het, in het geval van aantreffen, opruimen.