Podcast over historie NOP online

URK - In het Oude Raadhuis op Urk hebben Linda van der Pol en Bas Visscher donderdagavond de eerste aflevering van de podcastserie Land van Melk en Honing gepresenteerd over de geschiedenis van de Noordoostpolder.

Podcast Land van Melk en Honing neemt de luisteraar mee door de bijzondere geschiedenis van de Noordoostpolder. Die geschiedenis begint in 1918 met de Zuiderzeewet, die de sluiting van de Afsluitdijk en de drooglegging van de eerste IJsselmeerpolder in gang zet. De drooglegging verandert vele levens. Van degenen die er een boerderij toegewezen krijgen, van de ambachtslieden die hun heil zoeken op het nieuwe land, tot de vissers van Urk- die met de overgang van zoet naar zout water hun broodwinning in gevaar zien komen. Podcast Land van Melk en Honing vertelt die verhalen in chronologische volgorde in 6 delen.

De makers

Makers Linda van der Pol en Bas Visscher hebben beiden opa’s en oma’s die aan de dijken werkten in de jonge ‘Noord Oostelijke Polder’– de eerste IJsselmeerpolder. Toch kan het contrast tussen beiden niet groter zijn. De éen komt van Urk, uit een protestants nest, als lid van een vissersfamilie. De ander is een Luttelgeester katholiek uit een boerengeslacht. Linda en Bas zijn beiden gespecialiseerd in (de omgang met) cultureel erfgoed. Linda van der Pol (26) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Cultuurgeschiedenis in Nijmegen en Utrecht. Ze is schrijver en journalist en haar werk verscheen onder andere in De Groene Amsterdammer en in De Gids. Bas Visscher (26) studeert Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Hij werkt als marketing- en communicatiemedewerker in de culturele sector.

Lancering

Na vele interviews, researchwerk, opnemen en monteren staat de eerste aflevering die een half uur duurt online. En die is bij de presentatie donderdag goed ontvangen. ‘Het was een hele klus’, verzucht Bas, die niet durft te zeggen hoeveel uren erin zitten. ‘We zijn bijvoorbeeld een hele dag met een gids meegelopen op Marken. Dan heb je heel veel materiaal en dat moet dat teruggebracht worden naar het meest interessante. Bovendien zijn Linda en ik niet ervaren in monteren. Dat kostte dus heel veel tijd.’ Verder zaten er heel veel uren in het researchwerk om ook de juiste personen te kunnen interviewen.

De komende tijd komt er om de paar weken een aflevering bij. In totaal gaat het om 6 afleveringen die in chronologische volgorde het verhaal van de polder vertellen. Voor het project dat de geschiedenis van de polder tot leven moet brengen hebben de gemeente Urk en Noordoostpolder beide financieel bijgedragen. Ook andere instanties droegen bij.

De eerste aflevering is te zien op: LandvanMelkenHoning