NOP-zwemmers in actie tegen ALS

NOORDOOSTPOLDER - ‘Het gaat hard met de donaties. Alle deelnemers zijn heel gemotiveerd’, zegt Anouk Boltendal over de actie van haar club HZ&PC Heerenveen tegen ALS. Op 22 december zwemt ze voor het goede doel.

Met haar komen nog drie polderbewoners in actie: teamcaptain Meindert Dekkinga (14), zusje Jessica Dekkinga (12) en Carlijn Boltendal (11), zusje van Anouk (17). Het kwartet doet op 22 december mee aan een speciaal onderdeel van de Estafette Kerst Swim in Heerenveen: de estafette 500, tien maal de vijftig meter vrij. De afstand is niet toevallig gekozen: elk jaar overlijden 500 mensen aan ALS, een dodelijke spierziekte. En elk jaar komen er 500 ALS-patiënten bij. De strijd tegen ALS vergt veel geld, onder meer voor onderzoek.

De vier polderzwemmers zijn allen lid van de zwemclub in Heerenveen. Meindert voert een team van tien zwemmers aan, waarin ook Carlijn zit. Anouk en Jessica zitten in andere teams. Er zijn nu twaalf teams, maar de verwachting is dat nog veel meer teams zich zullen inschrijven. De organisatie gaat uit van een totaal van 25. Waar gaat het geld van de donaties naartoe? Anouk: ‘De club wil droogpakken voor ALS-patiënten aanschaffen. Die pakken kosten 1500 euro per stuk. De rest van de opbrengst is voor onderzoek bestemd.’

‘Redden we wel’

Meindert dient als teamcaptain het voortouw te nemen. ‘Als teammanager moet ik ideeën verzamelen en bedrijven benaderen, die onze actie willen sponsoren.’ Het streefbedrag van 3000 euro was binnen de kortste keren opgehaald. ‘Ik had niet verwacht dat de actie zo’n succes zou worden’, zegt Meindert. De teller staat nu al op dik 16.000 euro. De teams van het viertal hebben elk al meer dan 1500 euro bij elkaar geharkt. Met nog enkele weken voor de boeg zit er nog meer in het vat. Het zou mooi zijn als er 25.000 euro wordt opgehaald. Anouk is optimistisch: ‘Dat redden we denk ik wel.’

Vorig jaar organiseerde HZ&PC Heerenveen voor de eerste keer een kerstestafette. Dit jaar besloot het bestuur, dat er goed doel aan de wedstrijd verbonden zou worden. De wedstrijd is speciaal, niet alleen omdat er een goed doel aan is verbonden. ‘De estafettes zijn spectaculair, de sfeer is vet leuk’, weet Anouk. Het idee voor de ALS-actie komt van de eigenaar van Light4U, van wie een dochter lid is van de zwemclub in Heerenveen. Hij vond de estafette, met in het achterhoofd de kerstgedachte, een mooie kans om een goede doelenactie aan te verbinden.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen een team adopteren. Tegenprestatie: het bedrijfslogo wordt op de teamsite geplaatst en de bedrijfsnaam wordt opgenomen in de teamnaam. Particulieren kunnen een team of zwemmer sponsoren en zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen ALS. Voor meer info ga je naar https://kerstswimsparkledbylightforyou.alsacties.nl. De donaties gaan rechtstreeks naar Stichting ALS Nederland.

Harry de Ridder