Jan Bockweg eerste erelid AV NOP

EMMELOORD - Een man met een groot hart voor de atletiek en met name voor zijn vereniging AV NOP. Zo typeerde Gerrit Minkjan woensdagavond Jan Bockweg (77), het eerste erelid in de historie van de atletiekclub uit Emmeloord.

‘Een organisator bij uitstek, die zijn eigen plan trekt en altijd heel betrokken is bij AV NOP. Dat is Jan Bockweg’, zegt bestuurslid en wedstrijdsecretaris Minkjan over het feestvarken, dat in 2009 ook werd gelauwerd voor zijn grote inspanningen voor de atletieksport. Bockweg kreeg toen een lintje, hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Behalve voor de atletiekvereniging uit Emmeloord is Bockweg nog steeds heel actief op nationaal niveau. Hij draagt speciaal de gehandicaptensport een warm hart toe.

‘Tsja, wat moet ik erover zeggen?’, is de eerste reactie van Jan Bockweg als hem wordt gevraagd wat hij van het erelidmaatschap vindt. ‘Het is een grote eer. Ik had het echt niet verwacht en vind het heel bijzonder. Ik loop niet graag voorop. Ik zeg altijd: wij hebben het gedaan.’ Bockweg speelde een grote rol in het proces om nationale atletiekwedstrijden naar de Bosbaan in Emmeloord te halen. ‘AV NOP staat heel goed bekend in Nederland’, weet Bockweg. Zo mag de vereniging de komende twee jaar de NK cross (bij Netl in Kraggenburg) organiseren.

Ketelbrug

Begin 1982 verhuisde Jan Bockweg voor zijn werk, hij was docent op de middelbare landbouwschool, van Laren naar Emmeloord. In het Gooi was hij al actief in de atletiek. Zijn faam was hem al vooruit gesneld naar de Noordoostpolder. Bockweg: ‘Voorzitter Adriaan Bootsma zei: ‘Een delegatie van AV NOP stond je op de Ketelbrug al op te wachten.’ Jan Bockweg is de meer dan dertig jaar bij AV NOP altijd actief geweest als bestuurslid, commissielid en organisatie. ‘Ongelooflijk, hoeveel tijd hij in onze club steekt’, zegt Gerrit Minkjan bewonderend.

Jan Bockweg was scheidsrechter en wedstrijdleider bij internationale wedstrijden en fungeert nu nog steeds als technisch gedelegeerde en senior adviseur bij nationale wedstrijden. Hij is zeker nog niet van plan om een stapje terug te doen. De Bosbaan is over een paar jaar aan renovatie toe, want de accommodatie van AV NOP (‘De mooiste van Nederland, vinden veel bezoekers’, aldus Minkjan) moet ook in de nabije toekomst the place to be zijn voor wedstrijden op nationaal niveau. Jan Bockweg is vanzelfsprekend nauw betrokken bij de renovatieplannen.

Elk hoekje

‘Ik ben voorzitter van de renovatiewerkgroep’, zegt Bockweg. Ook de atletiek blijft zich ontwikkelen, in verschillende opzichten. ‘De regelgeving verandert, er komen nieuwe materialen’, weet Bockweg. ‘We hebben nog twee jaar de tijd, in 2021 moet de nieuwe baan klaar zijn. Kost natuurlijk geld. We zijn al in gesprek met de gemeente.’ Met Bockweg als voorzitter van de werkgroep is AV NOP er zeker van, dat niets over het hoofd wordt gezien. Gerrit Minkjan: ‘Jan Bockweg kent elk hoekje en gaatje van de baan.’

Het was een mooie woensdagavond bij AV NOP. Behalve Jan Bockweg werd ook Bea Nugter door de atletiekvereniging in het zonnetje gezet. Zij werd benoemd tot lid van verdienste. Enkele andere leden kregen de waarderingsspeld, omdat ze langer dan dertig jaar lid zijn van AV NOP. Jan Bockweg weet al wat hij met de oorkonde, die bij het erelidmaatschap hoort, gaat doen. ‘Die oorkonde hang ik op. Op zolder, waar mijn treintafel staat, hangen allemaal herinneringen aan internationale ontmoetingen. De oorkonde komt erbij te hangen.’

Harry de Ridder