In Vollenhove wordt nog steeds vernieuwd

Vollenhove - Het schiet op met het vullen van de kale plek aan de rand van het centrum van Vollenhove. Op de hoek van de Wheeme en de Doeveslag is maandagochtend een start gemaakt met de bouw van negentien sociale huurwoningen.

De nieuwbouw is het een-na-laatste deel van de herstructurering van het gebied rond de Canneveltstraat en de Doeveslag.

Wie op Google Streetview vanaf de Wheeme rechtsaf de Canneveltstraat inslaat, ziet het verschil tussen vroeger en nu. Vroeger zijn de jaren vijftig-woningen aan de Wheeme met dichtgetimmerde ramen, nu zijn keurige nieuwbouwwoningen, omzoomd door fris groen en jonge aanplant. De Streetview-beelden van de Wheeme zijn van november 2010, de beelden van de Canneveltstraat zijn vermoedelijk door Google geüpdatet in juni 2016. Het is precies in die periode dat het gat aan de rand van Vollenhoofse centrum een oppepper van jewelste kreeg.

Veel gebeurd

Want er is veel gebeurd. De vervallen en deels leegstaande woningen van toen zijn afgebroken. Ondertussen is door woningcorporatie Wetland Wonen in gestaag tempo nieuwbouw uit de grond gestampt, met als eerste wapenfeit de oplevering van appartementencomplex ’t Westerholt in 2007.

In totaal behelst de herstructurering van het gebied rond de Canneveltstraat en de Doeveslag de sloop van 79 woningen en de bouw van 76 woningen. De eerste 48 nieuwe huurwoningen worden al bewoond, de volgende 19 op de hoek van de Wheeme en de Doeveslag zijn sinds maandag in aanbouw en de laatste fase is de bouw van nog eens 9 woningen. Verloopt alles volgens planning, dan is het grootschalige nieuwbouwproject in 2024 helemaal afgerond.

Kleine beurs

De negentien nu te bouwen huizen zijn verdeeld in 15 kleine eengezinswoningen voor één- en tweepersoons huishoudens. Deze woningen zijn eenvoudig aan te passen, zodat er een slaap- en badkamer beneden is. Daarnaast komen er vier appartementen speciaal voor jongeren onder 23 jaar. ‘Alle woningen zijn voor mensen met een smalle beurs. Zo willen we het voor ouderen, starters en jongeren aantrekkelijk houden om in Vollenhove te wonen’, zegt Marcel Timmerman, directeur Wetland Wonen. Hij verrichtte maandag samen met wethouder Marcel Scheringa de openingshandeling.

De woningen worden gasloos en duurzaam. Daarmee loopt Wetland Wonen vooruit op de regeling Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG-regeling), die vanaf 2020 voor alle nieuwbouw in Nederland geldt. In de praktijk betekent dit dat de woningen aan de Doeveslag en de Wheeme beter worden geïsoleerd, dat er energiezuinige installaties gebruikt worden en dat de energie opgewekt wordt door midden van zonnepanelen.