Blokkade Brussel zet opening Lelystad Airport op de tocht

Lelystad - De Europese Commissie dreigt een streep te zetten door belangrijke regelgeving die nodig is om vakantievluchten te dwingen van Schiphol naar Lelystad te verhuizen. Daardoor is nog maar de vraag of Lelystad Airport in 2020 haar deuren kan openen als vakantievliegveld.

Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Verkeersverdelingsregel

De minister diende in juli in Brussel de zogenoemde verkeersverdelingsregel in, die ervoor zou moeten zorgen dat vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad worden verplaatst. Zo komt er op Schiphol meer ruimte voor intercontinentale vluchten, die meer geld in het laatje brengen. Een belangrijke voorwaarde van de Tweede Kamer voor de opening van Lelystad Airport.

In verkeersverdelingsregel is vastgelegd dat vanaf Lelystad Airport alleen vluchten mogen vertrekken die dat nu nog vanaf Schiphol doen. Op de Lelystadse luchthaven mag geen autonome groei plaatsvinden.

In strijd met Europese mededingingsregels

Volgens Brussel is deze regelgeving in strijd met de Europese mededingingsregels. Daarnaast zou de Europese Commissie ook vallen over het feit dat alleen Schiphol kan profiteren van de groei van Lelystad, en andere luchthavens niet. Dat is in strijd met het non-discriminatiebeginsel.

De Europese Commissie gaat, net als eerder dit jaar, niet akkoord met deze verkeersverdelingsregel. Van Nieuwenhuizen heeft daarom de verkeersverdelingsregel ingetrokken. De Commissie neemt pas een definitief besluit in januari. Het ministerie heeft dus nog tijdf om aan de regelgeving te sleutelen.