GroenLinks: Gemeente NOP bouw circulair

EMMELOORD - GroenLinks in Noordoostpolder vindt dat de gemeente voortaan circulair moet gaan bouwen. De fractie komt in de raad van 17 december met een motie hierover.

 

De Nederlandse regering heeft als doel gesteld dat de economie in 2050 volledig circulair is. In een circulaire economie bestaat afval niet meer. In plaats daarvan worden grondstoffen telkens opnieuw gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Die aanpak spreekt GroenLinks Noordoostpolder aan. ‘Circulair bouwen draagt eraan bij dat voorkomen wordt dat grondstoffen worden uitgeput en dat afval zich verder ophoopt. Daarnaast scheelt het veel energie als we materialen opnieuw gebruiken en biedt het ook nog eens kansen voor het lokale en regionale bedrijfsleven’, stelt raadslid Hylke Hekkenberg.

De fractie van GroenLinks vindt dat de gemeente er meer werk van moet maken om circulair te bouwen. ‘De gemeente richt zich al wel op het verbeteren van afvalscheiding, wat erg belangrijk is. Maar wij willen dat er ook gekeken gaat worden naar het gebruik van duurzame grondstoffen, zodat we afval kunnen voorkomen. Recyclen is wat dat betreft toch een einde-van-de-pijp oplossing.’

Volgens Hekkenberg kan de gemeente hele mooie kansen benutten door in te zetten op circulair bouwen en renoveren. ‘We kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om demontabel en flexibel te gaan bouwen, gebruik te maken van materialen die vrij komen bij de sloop van gebouwen en natuurlijke materialen te gaan gebruiken. De komende 10 jaar gaat de gemeente tientallen gebouwen renoveren, slopen en nieuw bouwen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om basisscholen, gymzalen, dorpshuizen, en middelbare scholen. Wij willen dat bij al deze projecten gekeken wordt wat er mogelijk is om circulair bouwen op een betaalbare manier toe te gaan passen.’

Campus voorbeeldproject

Een mooi voorbeeldproject zou volgens GroenLinks de nieuw te realiseren Campus voor het Voortgezet Onderwijs zijn. ‘Op dit moment lopen de voorbereidingen voor dit grote project, dat volgens de planning rond 2022 gerealiseerd moet worden. Wij willen dat de gemeente in overleg met de schoolbesturen kijkt of de Campus als voorbeeldproject kan worden aangemerkt. Dan kun je daar nu al de architect op selecteren en je programma van wensen op aanpassen’, stelt Hekkenberg.