Tjepje Brouwer reed Sinterklaas 65 jaar rond

Kuinre - Nergens vind je een trouwer hulpje van Sinterklaas dan in Kuinre. In het Zuiderzeedorp is Tjepje Brouwer (84) sinds mensenheugenis de vaste chauffeuse van de goedheiligman. Maar na 65 jaar de Sinterklaastaxi rond te hebben gestuurd, houdt Tjepje ermee op. ‘Een mooi moment om te stoppen’, zegt ze zelf.

Als taxichauffeuse reed Tjepje vroeger allerlei bijzondere lieden van a naar b, maar haar meest speciale gast blijft toch Sinterklaas. Het is een koddig gezicht, Tjepje achter stuur en Sinterklaas met z’n puntige mijter in zijn handen op de achterbank. En de Sint mag dan een heiligman zijn, de gordel moet ook bij hem gewoon om. Veiligheid staat altijd voorop in de auto bij Tjepje.

Uitvalsbasis

Ze is het geweten van het Sinterklaasfeest in Kuinre. In de beginjaren was haar huis de uitvalsbasis om de Pieten te schminken en Sinterklaas aan te kleden. Een gezellige boel. En zodra iedereen goed en wel in de schmink en de kleren zat, kropen Tjepje en haar man in de auto om de Sint en de Pieten naar de boot te rijden. Dat gebeurde in de jaren vijftig en zestig met de brandweerjeep, aangezien haar man commandant was van het plaatselijke brandweerkorps. Altijd stipt op tijd. Vertrouw dat maar aan Tjepje toe.

Eén jaar niet

Eén jaar hoefde ze als chauffeuse niet op te draven, toen de organisatie had bedacht dat het leuk zou zijn om Sinterklaas op een paard te hijsen. Sloeg de schimmel meteen op hol. Alsof het zo moest zijn. Organisatie geschrokken, kinderen geschrokken. Sinterklaas geschrokken. Het jaar daarna mocht Tjepje weer voor komen rijden. Nooit meer haalden de organisatoren het in hun hoofd om de chauffeuse te passeren.

Twee intochten

Ze is eigenlijk betrokken bij twee intochten. Eind november rijdt ze de Sint naar de pakjesboot die langs de Linde ligt aangemeerd en op 5 december brengt ze de goedheiligman naar de Burgemeester de Ruiterschool. Vandaag voor het laatst. Na 65 jaar is het genoeg geweest. Een stemmetje diep in haar zegt dat het nog wel een paar jaar kan, maar Tjepje vindt het anderzijds een mooi moment om te stoppen. ‘Nu mag iemand anders het doen.’

‘Prachtig om te doen’

Ze vond het ieder jaar prachtig om te doen. De gezelligheid voelde als een warm bad. ‘En dan die kleintjes. Die vrolijke gezichtjes is het mooiste van allemaal’, zegt ze. De huidige discussie over het uiterlijk van de Pieten vindt ze maar ‘geklets’. ‘Trammelant om niets. Lijkt nergens op.’ In de Sinterklaastaxi van Tjepje staat het plezier van de kinderen voorop.

Stipt op tijd

Vanochtend arriveerde het Spaanse gezelschap om half negen bij de basisschool. Zoals altijd stipt op tijd. De zwaai van de chauffeuse voelde al even vertrouwd aan. ‘Het is goed zo.’

Door: Robert-Erik Lanting