Seismische shaker maakt ‘echo’ in Bant

BANT - Seismic Mechatronics BV (Smart Exploration Project partner) uit Veldhoven test in Bant een nieuw type seismische shaker machine.

Deze seismische shakers worden gebruikt om de grond in trilling te brengen en zo de ondergrond in kaart te brengen. Er wordt als het ware een echo gemaakt, zoals bij een zwangere vrouw, zegt Richard de Kunder van het bedrijf. De nieuwe shaker is volledig elektrisch, waardoor de beelden nauwkeuriger worden en ook op een schonere manier gemaakt kunnen worden.

Deze techniek kan onder andere gebruikt worden voor het opsporen van fouten in dijken en het zoeken van goede locaties voor het boren naar geothermische energie. Het is overigens niet de bedoeling om in Bant te boren voor Geothermische energie. Het gaat alleen om het testen van de machine, benadrukt De Kunder. ‘We hebben voor Bant gekozen omdat hier eerder al seismic data is gemeten, waardoor de resultaten goed te vergelijken zijn.’ De tests leiden niet tot overlast in de omgeving. De Kunder zegt blijt te zijn dat deze Nederlandse innovatie in gemeente Noordoostpolder getest kan worden. Doel van de test is om de terugwintijd te verminderen van exploratieproductie. De machina zal uiteindelijk daadwerkelijk gebruikt worden bij een klus in Portugal.

5,2 miljoen euro

Seismic Mechatronics BV is een zeer innovatief bedrijf dat voorloper is in deze techniek. Het Smart Exploration-project is opgezet om de uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met de exploratie van minerale hulpbronnen die van vitaal belang zijn voor de economie en technologische vooruitgang binnen de EU. Het project is officieel gestart op 1 december 2017 en heeft een geplande looptijd van 36 maanden. Het experiment heeft een budget toegewezen gekregen van iets meer dan € 5,2 miljoen euro.

Het project zal zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van kosteneffectieve, milieuvriendelijke hulpmiddelen en methoden voor geofysische verkenning in zeer uitdagende brownfield-gebieden (een gebied met ernstige bodemvervuiling). De vereniging EAGE (European Assocation of Geoscientists and Engineers) uit Houten die opereert zonder winstoogmerk coördineert en rapporteert de voortgang en resultaten van deze projectgroep van universiteiten en bedrijven.

Meer info: www.smartexploration.eu