Derby's in hoofdklasse, ze komen steeds dichterbij

REGIO - De kans dat het voetbalpubliek over een paar jaar in competitieverband kan genieten van regionale voetbalderby’s tussen zaterdag- en zondaghoofdklassers is weer een stapje dichterbij gekomen.

De kans dat het voetbalpubliek over een paar jaar in competitieverband kan genieten van regionale voetbalderby’s tussen zaterdag- en zondaghoofdklassers is weer een stapje dichterbij gekomen.

Tijdens een bijeenkomst in het clubhuis van MSC-Amslod spraken de zondaghoofdklassers uit de hoofdklasse A zich positief uit over de plannen die MSC-voorzitter Arjan Jonkers hen voorlegde.

OvergangstermijnHij is de aanjager van de werkgroep, die zich sterk maakt om zo spoedig mogelijk tot een regionale indeling te komen, waarbij een overgangstermijn wordt voorgesteld van twee jaar. Die overbruggingsperiode is nodig om clubs de gelegenheid te geven oplossingen te bedenken voor logistieke problemen.

Jonkers maakt zich al een tijd sterk om medestanders te vinden voor zijn ideeën. Het is volgens hem voor veel zondagclubs de enige manier om te overleven in een almaar wisselend voetballandschap, waarin het zaterdagvoetbal steeds meer aan populariteit wint.

Meer derby's In de gepresenteerde plannen komen meer derby’s, die een hogere recette en kantine-inkomsten genereren. Daarnaast kan flink bezuinigd worden op de reiskosten. Ter illustratie: de bekerwedstrijd die MSC-Amslod een paar weken geleden - onder slechte weersomstandigheden en met concurrentie van de Champions League - speelde tegen Staphorst leverde qua recette ruim tien keer zoveel op dan het competitieduel vier dagen later tegen Purmersteijn.

Het is volgens Jonkers het bewijs dat een regionale indeling niet alleen sportief veel aantrekkelijker is voor de clubs, spelers en supporters, maar ook zeker financieel.

Aanvangstijdstip

Hij gelooft daarom heilig in de vernieuwingen, hoewel het aanvangstijdstip voor met name de nieuwe clubs in de zondaghoofdklasse een punt van aandacht is. In het gepresenteerde plan wordt een aanvangstijdstip van 14.30 of 15.00 op zaterdagmiddag genoemd, maar daar kan volgens de MSC-preses in onderling overleg van worden afgeweken.

De bijeenkomst in Meppel was de eerste in een serie van vier, waarin uiteindelijk alle hoofdklassers de komende weken hun licht mogen laten schijnen over de voorgestelde wijzigingen.

De bevindingen worden op 22 januari besproken bij het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH). De KNVB heeft al weten positief tegenover het plan te staan en is zeer benieuwd naar de ontwikkelingen