GroenLinks wil versoepeling kinderpardon

EMMELOORD - De GroenLinks fractie in Noordoostpolder wil dat de gemeente bij staatsecretaris Mark Harbers pleit voor een soepeler kinderpardon. Ze dient hiervoor maandag een motie in.

Sinds 2013 hebben we in Nederland een Kinderpardon. De Tweede Kamer vond dat deze er moest komen om er voor te zorgen dat kinderen van asielzoekers, die meer dan 5 jaar in Nederland wonen, uit worden gezet naar het land waar hun ouders vandaan komen.

‘Wij vinden het niet kunnen om kinderen die al zo lang in Nederland wonen of hier zelfs geboren zijn, en die vaak gewoon goed Nederlands praten en hier op school zitten, naar een land te sturen dat ze niet kennen. Kinderen kunnen hier schade van oplopen in hun ontwikkeling’, stelt burgerraadslid Linda van Vilsteren.

Volgens GroenLinks was het kinderpardon bedoeld om dit soort situaties te voorkomen. ‘In de praktijk werkt het kinderpardon nu niet omdat het Ministerie hele strenge voorwaarden stelt om in aanmerking te komen. Deze zijn zo streng dat meer dan 90% van de gezinnen waarvoor dit bedoeld is toch niet in aanmerking komt. Ook zijn de procedures nog steeds zo lang dat sommige mensen meer dan 5 jaar wachtten op een antwoord of ze mogen blijven. Wij vinden dat hier iets aan moet veranderen.’

Inmiddels zijn er al meer dan 100 gemeenten die er bij de Staatsecretaris voor pleiten om de voorwaarden voor het kinderpardon te versoepelen.