Brandweercolumn: Grote brand Urk

Chiel Vegterlo, brandwacht in opleiding bij post bij post Nagele, was nog wakker toen zijn pager op de zaterdagmorgen 1 december in alle vroegte begon te trillen.

Ik lag net in bed van een avondje stappen met vrienden. Wees gerust, ik was die avond de BOB en had niet gedronken. Toch keek ik raar op toen ik om 03:30 uur werd gealarmeerd voor een grote brand op Urk. Snel uit bed, kleren aantrekken en ik ben direct naar de kazerne gereden. Wij zijn met zes collega’s uitgerukt. Ik werd ingedeeld als nummer twee. Samen met nummer één vorm je dan de aanvalsploeg van de tankautospuit. Het was koud en er stond veel wind die morgen.

Toen wij aankwamen waren de twee tankautospuiten van Urk al aan het blussen. Wij hebben eerst met onze bevelvoerder een rondje gelopen om het geheel te verkennen en te kijken waarmee wij Urk konden assisteren. Op dat moment was er veel rookontwikkeling die over het oude dorp trok, maar er was nog weinig vuur te zien. Voor wij het in de gaten hadden sloegen de vlammen metershoog uit het dak. Op dat moment kreeg ik via mijn telefoon ook een NL-Alert binnen. Wij kregen de taak om de hoogwerker te voeden. Dat houdt in dat wij vanaf de tankautospuit de waterwinning gaan opbouwen, zodat de hoogwerker voldoende water krijgt om van bovenaf te blussen. Net zo lang tot het sein brand meester werd gegeven.

Tegen de klok van half zes kregen wij de opdracht om in te pakken en zijn wij even later teruggereden naar onze post. Op de post hebben wij de inzet nog kort nabesproken. En daarna ben ik nog even mijn bed ingekropen. Ik ben halverwege mijn opleiding Manschap A met een afgeronde module brand op zak. Nu ben ik bezig met de module Technische Hulpverlening. Doordat ik mijn module brand heb afgerond mag ik mee naar brand gerelateerde uitrukken. De opleiding is leuk maar het meeste leer je toch van je collega’s in de praktijk.