‘Openbaar poepen’ in bestaande gebouwen

EMMELOORD - Wethouder Wiemer Haagsma gaat onderzoeken of er in bestaande gebouwen in Emmeloord plek is voor openbare toiletten.

Daarmee komt hij tegemoet aan een motie van de PvdA. Die pleitte maandagavond in de gemeenteraad voor het opnemen van openbare toiletten in het centrumplan. Volgens fractievoorzitter Rien van der Velde komt nu een behoorlijke groep mensen niet in de winkelstraten. Vanwege schaamte zouden ze zich niet hebben laten horen in het open planproces. ‘En wij hebben onze zorgplicht jarenlang verwaarloosd’, aldus Van der Velde.

Haagsma wijst er echter op dat een eerdere voorziening is weggehaald. Daarin moest de gemeente jaarlijks tienduizend euro steken, terwijl de opbrengst slecht 125 euro was. Het gebruik en de daarmee de behoefte was op basis van die cijfers niet zo groot. Een unit ziet de wethouder daarom niet zitten. Hij gaat wel kijken of de toiletten in een bestaand gebouw kunnen komen. Dan maken vermoedelijk meer mensen gebruik van de voorzieningen, terwijl de onderhoudskosten lager zijn. Volgens de VVD tonen ondernemers in Emmeloord zich al gastvrij voor mensen met hoge nood.