Polder wil geen compensatie voor zandwinning

EMMELOORD - De Noordoostpolder vraagt geen financiële compensatie aan de Fryske Marren voor mogelijke zandwinning in het IJsselmeer.

Dat antwoordde wethouder Haagsma maandagavond op vragen van de SP. ‘Wij gebruiken het IJsselmeer immers zelf voor het plaatsen van windmolens die tot in andere gemeentes zijn te zien. Daarvoor betalen wij ook geen vergoedingen’, aldus Haagsma.

SP’er Hoekstra wees op geluidsoverlast en aantasting van het uitzicht en vroeg zich af of de gemeente daarvoor gecompenseerd wil worden. Zij is niet blij met de mogelijke grootscheepse zandwinning. Zandwinbedrijf Smals wil 30 jaar lang zand winnen in het IJsselmeer, zeven kilometer vanaf de Rotterdamse Hoek voor de Gaasterlandse kust.

Werkeiland

Dat zou dan moeten gebeuren vanaf een groot werkeiland. ‘Dat is 23 meter hoog, vergelijkbaar met een flat van zeven verdiepingen’, aldus Hoekstra. Volgens de SP is de zandwinning ook in strijd met de Natura2000-wetgeving. Of de zandwinning er komt is overigens nog maar de vraag. De Tweede Kamer wil een nader onderzoek en ook de gemeente De Fryske Marren heeft de besluitingvorming voorlopig uitgesteld. Daarnaast is de bevolking van Gaasterland massaal in opstand gekomen tegen de plannen.

Haagsma wijst erop dat de Noordoostpolder al in 2015 heeft gereageerd op de plannen. Tot een ‘officiële zienswijze’ kwam het niet. ‘De provincie beoordeelt of het plan past binnen Natura2000, niet wij. Bovendien lijken de gevolgen voor gezicht en geluid acceptabel’, zei Haagsma.

Hij wijst er wel op dat provincies en gemeentes rondom het IJsselmeer in gesprek gaan over wat in de toekomst wel of niet is toegestaan in het grootste meer van Nederland. Windmolens, zonnepanelen en zandwinning zijn daarbij gespreksonderwerpen.