Flevoland blijft koploper op het gebied van windenergie in Nederland

Regio - Flevoland blijft koploper op het gebied van windenergie in Nederland. Dit blijkt uit de recentste cijfers van de Randstedelijke Rekenkamer.

Met bijna 1200 MW aan wind doet de provincie Flevoland het bijna drie keer zo goed als de nummer twee: Groningen. En dan worden er de komende jaren in Flevoland nog honderden windmolens vervangen door minder, maar nieuwere en efficiëntere molens. Hierdoor moet de opwek nog gaan stijgen naar bijna 1400 MW.

Drie windparken in ontwikkeling

Drie windparken (Windpark Zeewolde, Windplan Blauw en Windplan Groen) zijn momenteel in ontwikkeling. Een vierde volgt in de komende jaren. De totale opwek van hernieuwbare energie (zon, wind, biomassa en bodemenergie) in Flevoland is goed voor een vijfde plek op de lijst van provincies.

Laag verbruik

Ook qua energieverbruik doet Flevoland het goed. De provincie heeft het laagste verbruik van alle provincies. Bijna negen keer minder dan de grootste verbruiker Zuid-Holland. Flevoland heeft bijvoorbeeld geen grote industriële verbruikers, waardoor het verbruik laag blijft. Tegelijk zorgt dat er ook voor dat het besparen van energie moeizamer wordt in onze provincie, omdat we veel kleine gebruikers moeten aanzetten tot besparen.

Bekijk hier het onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer.