Verhalen gezocht voor boek over de Eerste Wereldoorlog op Urk

URK - Mandy van Dijk tekende deze maand een contract bij Uitgeverij Atlas Contact (o.a. Jan Brokken, Geert Mak, Eva Vriend) voor het boek ‘Elba van de Zuiderzee’, over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. Voor haar boek is ze op zoek naar meer verhalen, herinneringen, voorwerpen, brieven, dagboeken, kaarten: alles wat je maar kunt bedenken over de Eerste Wereldoorlog, Urk in die tijd en het interneringskamp in het bijzonder.

Al een paar jaar werkte Mandy van Dijk (opgegroeid op Urk, nu inwoner van Zwolle) aan een boekplan over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. Ze kwam het onderwerp tegen toen ze bezig was met de eerste editie van de Urker Spreukenkalender, die eind 2013 uitkwam. Wijlen dorpshistoricus Albert van Urk hielp haar aan Urker geschiedenisfeiten en het interneringskamp was daar één van. Van Urk had jaren onderzoek gedaan naar het kamp en menig artikel geschreven over het onderwerp. Het liet hem niet los. En uiteindelijk Van Dijk ook niet, die het idee opvatte om de gebeurtenissen rond het kamp te vatten in een verhalend non-fictieboek.

Op 6 december tekende Van Dijk een boekcontract bij Uitgeverij Atlas Contact, de uitgever van onder andere de boeken van Geert Mak, Jan Brokken, Eva Vriend en Judith Koelemeijer. In het boek zal onder andere aandacht zijn voor de geïnterneerden en hun verhaal, de ontsnappingspogingen, het dagelijks leven, de strubbelingen, de impact van de oorlog op de betrokkenen, Urk in die tijd, de historische gebeurtenissen. ‘Elba van de Zuiderzee’ moet in het voorjaar van 2020 uitkomen.

Oproep

De afgelopen paar jaar is Van Dijk in archieven geweest in Lelystad, Den Haag, Brussel, Parijs en Londen en heeft zo, samen met de goeie hoeveelheid informatie van de Urker Stichtingen en van Albert van Urk in het bijzonder, mooie vondsten gedaan. Maar Mandy van Dijk zoekt nog meer verhalen, herinneringen, voorwerpen, kaarten, nakomelingen, enzovoort.

‘Ik zoek nakomelingen van de soldaten die het Urker interneringskamp bewaakten, of op een andere manier betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog op Urk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het torpedoschip de Makjan, dat de zee rondom Urk bewaakte. Of prominente Urkers uit die tijd. Ik ben inmiddels kind aan huis bij de Urker stichtingen en heb al veel gevonden, maar wie weet heeft iemand nog iets op zolder liggen uit die tijd, of is een brief of een dagboek tegengekomen die over Urk in 1914-1918 gaat of over het interneringskamp. Heeft een schets aan de muur hangen, of een boek in de kast staan die over dit thema gaat. Alles wat te maken heeft met Urk in 1914-1918, over interneren in de Eerste Wereldoorlog, over officieren die op Urk verbleven, over Urkers die toen leefden: ik zou het allemaal graag bestuderen.’

Mensen die informatie hebben over dit onderwerp kunnen mailen naar mandy@mvdtekstenadvies.nl of bellen naar 06-29732730.