Jacqueline Voskuil legt jaar lang dromen uit

EMMELOORD - Jacqueline Voskuil uit Emmeloord presenteerde onlangs haar vierde boek over dromen: Het grote dromenboek. ‘Ontdek gedurende één jaar de diepere betekenis van je dromen’, luidt de ondertitel van het werk dat geillustreerd is door stadgenoot Margriet Buijsman.

Jacqueline droomde er van om na drie boeken een scheurkalender met dromen uit te geven, maar om btw-technische redenen, werd het toch een boek. Maar met 224 pagina’s is wel duidelijk dat er meer dromen op een pagina staan. Haar fascinatie voor dromen is ontstaan doordat ze zelf veel droomde en 23 jaar geleden een kort verhaal stuurde naar Libelle en Margriet. ‘Ik had een droom in het verhaal verweven, waarin mijn ouders voorkwamen, waarmee ik geen contact meer had.’

Spinnen

‘Ik zag ook spinnen die voor angst staan. Ik zat te strak in mijn denken. Ik moest iets doen. De dromen hebben er voor gezorgd dat ik na 15 jaar weer in contact kwam met mijn ouders. Het was ook meteen weer goed.’ Dromen hebben je iets te vertellen, ontdekte Jacqueline, die de droomtaal leerde verstaan er veel meer over wilde weten. ‘En dat betekent dan vooral veel lezen over aandachtsgebieden die met dromen te maken hebben, zoals: filosofie, alchemie, psychologie en sociologie.’ De geraadpleegde literatuur is in het nieuwe boek opgenomen.

Volgens Jacqueline zijn de meeste dromen symbolisch, deze zijn niet te vergelijken met dromen die mensen hebben nadat ze een aangrijpende film gezien hebben. De ‘Jozef’ uit de polder benaderde ook slaapwetenschappers om tot antwoorden te komen op vragen over dromen. Waarom kun je bijvoorbeeld nooit het moment herinneren waarop je in slaap valt. Hoe is het mogelijk dat je pijn kunt voelen in een droom en droomt de een over spinnen en de ander niet. Ze legt het allemaal uit in het dromenboek.

Jacqueline krijgt heel veel dromen van dromers uit Nederland en België toegestuurd. Ze spoorde dromers aan om hun dromen naar haar te mailen. Ze gaat er mee aan de slag en al die dromen vormen de basis van het dromenboek. ‘De uitleg van de dromen is vaak anders dan mensen vermoeden. Je moet de symbooltaal verstaan.’

Dromen over sex

‘Dat de dood in een droom betekent dat je de moed moet opbrengen om ergens in door te groeien en of iets los te laten. En dat je kind niet je werkelijke kind voorstelt, maar wel je eigen ontwikkelingsmogelijkheden. En een droom moet je ook weer niet altijd symbolisch opvatten. En weet je dat je ook nog kunt dromen in een droom?’ Een ding is de dromenontleder inmiddels wel duidelijk geworden: ‘Dromen liegen nooit, ze geven je inzicht in je diepste angsten en verlangens’.

Onlangs deed ze nog een oproep in deze krant om lezers met dromen over sex, deze met haar te delen. ‘Ja de inzenders blijven wel anoniem hoor. Maar ook deze dromen vertellen vaak iets heel anders dan mensen zelf denken.’ Hoewel er niet veel reacties binnenkwamen hoopt ze haar vijfde boek aan dit dromenthema te wijden. ‘Wat sex met je eigen kind en masturberen in een droom betekent ga ik uitleggen.’

Het Grote Dromenboek is vooral een leerboek van de dromenexpert die dromers laat kennismaken met kracht en diepere betekenis van dromen. Het boek lees je niet in eenkeer uit, maar iedere dag een droom, een jaar lang. ‘De lezer is dan beslist in staat om de eigen dromen of die van anderen te duiden. En wie leert van zijn dromen ontdekt wat het onderbewustzijn wil vertellen. En daardoor kom je sterker én bewuster in het leven te staan’, is de overtuiging van Jacqueline.

Illustraties

Op het onderwerp dromen heeft illustrator Margriet Buijsman uit Emmeloord, vooral bekend vanwege haar tulpenkunst, haar creativiteit losgelaten met maar liefst 50 kunstwerken inclusief de omslag. ‘Ik vond het een prachtige zoektocht om te kijken hoe ik een droom in beeld kan brengen. Je hebt nare dromen en hele mooie. Daar moet je een passend beeld bij vinden. Af en toe is het abstract en dan weer realistisch. Illustraties maken is echt een zoektocht’, ervoer Buijsman die vooral met acryl werkte voor de kunstwerken.

Het Grote Dromenboek, Jacqueline Voskuil, uitgever Bloom, prijs € 16,95 euro. Ook te koop bij The Readshop Marsman

Cees Walinga