Kaarsjes branden bij oorlogsgraven

Blokzijl/Vollenhove - Op de oorlogsgraven in Blokzijl en Vollenhove werden op kerstavond waxinelichtjes ontstoken. Op die manier wordt er rond de kerstdagen stilgestaan bij de militaire slachtoffers.

Het ontsteken van witte waxinelichtjes gebeurde op 335 locaties in het hele land. Op de begraafplaats in Blokzijl liggen zeven oorlogsgraven, in Vollenhove twaalf. De lichtjes op de oorlogsgraven in Blokzijl en Vollenhove werden aangestoken door Caren van Dijk uit Emmeloord.

Op de begraafplaats in Vollenhove waren voor 1 december ook al rode kaarsen geplaatst op de vijf graven van de vliegeniers van de Lancaster JA702. Deze bommenwerper, met Schotse, Nieuw-Zeelandse en Engelse inzittenden, stortte op 30 januari 1944 neer bij Tollebeek. Vijf bemanningsleden kwamen om.

Wie de rode lichtjes geplaatst heeft, is onbekend. Teunis Schuurman, die al jarenlang onderzoek doet naar de verhalen van omgekomen vliegers, is nieuwsgierig naar degene die de lichtjes op de graven heeft gezet. Contact: teunis.pats@gmail.com