Gemeente maakt weg vrij voor zorg Antonius

Emmeloord - De gemeente Noordoostpolder heeft het huidige Dokter Jansencentrum in Emmeloord gekocht en maakt daarmee de weg vrij voor de Antonius Zorggroep om alle zorg in Noordoostpolder en op Urk uit te voeren.

De gemeente Noordoostpolder heeft het huidige Dokter Jansencentrum in Emmeloord gekocht en maakt daarmee de weg vrij voor de Antonius Zorggroep om alle zorg in Noordoostpolder en op Urk uit te voeren.

‘Zonder de koop van het ziekenhuis ging de gunning voor de Antonius Zorggroep niet door’, liet wethouder Marian Uitdewilligen weten tijdens de persconferentie donderdagochtend in de polikliniek van het Antonius aan de Urkerweg. Het was de muur waar het Antonius tegenaan liep in de onderhandelingen met de curator, vertelde Marcel Kuin, bestuursvoorzitter van de Antonius Zorggroep.

Eind november kwam de vraag op het bordje van de gemeente en werden op het gemeentehuis de koppen bijelkaar gestoken. In december werd een bieding gedaan. Om welke investering het gaat, wil Uitdewilligen niet bekendmaken. ‘Dat zal de curator wellicht later bekendmaken.’ De gemeente heeft vanaf het moment dat de MC Groep failliet verklaard was, gezegd dat ze alles in het werk wilde stellen om goede zorg voor de inwoners van Noordoostpolder en Urk te bewerkstelligen.

Uitdewilligen: ‘Wij wilden één polikliniek, de regie houden en ook geen strijd meer tussen ziekenhuizen in de polder. Dat was de insteek. Met deze stap kan de Antonius Zorggroep de zorg voor onze inwoners continueren.’

Opgelucht

Kuin is blij met de toereiking van de gemeente. ‘Wij zijn opgelucht, want we wilden geen ziekenhuis kopen. Dan word je huurbaas en daar zijn we niet goed in. Bovendien geeft het rust dat de gemeente eigenaar is. Die heeft een ander belang dan een marktpartij.’ Niet dat de gemeente specialist is in verhuur. Uitdewilligen verzekert dat de huidige 25 huurders van het dr. Jansenziekenhuis kunnen blijven. Wat er met de overcapaciteit in het gebouw gebeurt, kon ze nog niet zeggen. Dat het pand op termijn ook iets kan betekenen als noodvoorziening bij de bouw van de nieuwe schoolcampus in Emmeloord, sluit ze niet uit. Voor de lange termijn verwacht Uitdewilligen niet dat de gemeente eigenaar blijft.

Met alle zorg in het gebied krijgt het Antonius er op jaarbasis rond de 12.000 patiënten bij. Die capaciteit kan het Antonius aan, verzekert Kuin. ‘We hebben inmiddels 20 mensen extra aangenomen.’ Het Antonius verhuist de afdeling Dermatologie naar het oude Dr. Jansenziekenhuis. Deze start daar met ingang van 1 februari. De Antoniusgroep neemt ook de MRI die er staat over. ‘Die capaciteitsuitbreiding is zeer welkom, want in Sneek zitten we aan de grens.’

In de poli van Antonius komt zodoende straks iets meer lucht. ‘De poli is hier echt te klein en te druk.’ Antonius Zorggroep heeft al aangegeven de zorg te willen versterken door meer samenwerking met huisartsen, thuis- en revalidatiezorg en andere ketenzorgers. Binnen enkele jaren moet daarvoor een nieuw centrum verrijzen op het terrein van Antonius aan de Urkerweg, dat het Antonius al veel eerder aankocht voor mogelijke uitbreiding. Kuin verwacht nog dit voorjaar met plannen te kunnen komen.

Urk

Voor Urk betekent de oplossing dat de acute zorg verder weg komt te liggen, beseft ook Kuin. ‘Met een extra ambulance die er nu al is doen we ons best voor de zorg op Urk. ‘Het is voor Urk wennen dat het ziekenhuis ver is, maar de polikliniek is dichtbij.’ Kuin sluit ook niet uit dat de spreekuren die de MC Groep in ‘t Dok hielden op Urk terugkomen. ‘Dat gaan we onderzoeken. Als er vraag naar is zullen we dat zeker doen.’

Patiënten MC IJsselmeerziekenhuis

Patiënten die een afspraak hadden bij de vestiging Emmeloord of Urk van het IJsselmeerziekenhuis hoeven geen nieuwe verwijzing van hun huisarts te vragen als ze hun afspraak omzetten in een afspraak in het Antonius Ziekenhuis. Patiënten uit de Noordoostpolder en Urk kunnen bellen met betreffende polikliniek om een afspraak te maken.

Voor een nieuwe afspraak kan de eigen huisarts patiënten uit de Noordoostpolder en Urk rechtstreeks naar het Antonius Ziekenhuis verwijzen.

Cees Walinga