Verjaardagstaart voor 100-jarige Jacomina de Vries

MARKNESSE - Jacomina (Mientje) de Vries-Diepstra kreeg vrijdagochtend in Markehof in Marknesse burgemeester Harald Bouman op visite ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag.

De eeuweling woonde tot drie jaar geleden nog op haarzelf in een woning aan de Hoogzijde vertelt dochter Aafke. Daar woonde ze sinds beginjaren ‘60 met haar man Jan de Vries, die in 1999 overleed. Jan en Mientje kwamen in 1951 met twee zoons en een dochter vanuit Grijpskerk naar de Bomenweg in de polder. ‘Toen was mijn moeder in verwachting van mij’, vertelt Aafke.

Huisvrouw

Na haar kwamen er nog twee zoons bij. Jan de Vries volgde als landarbeider zijn werkgever Kleveringa, die in de jonge polder veel werk verzette. Later werkte hij bij de lijstenfabriek in Emmeloord en hij sloot zijn werkzame leven af bij de Beemsterboer in Marknesse. ‘Moeder was huisvrouw. Ze maakte onze kleding, breide veel en zong bij een koor. Ook was ze actief bij de vrouwenvereniging van de gereformeerde kerk (nu PKN). Bloemschikken hield ze ook van en ik weet dat ze ook wel meehielp bij de appeloogst. Dat vond ze altijd geweldig.’

De gezondheid van de 100-jarige is de laatste jaren snel achteruit gegaan. ‘Tot drie jaar terug kon ze alles zelf nog in haar huisje aan de Hoogzijde. Ze sliep nog boven, maar op een gegeven moment was ze bang om te vallen. Ze moest er niet aan denken om van de trap te vallen en ze vond het niet meer verantwoord dat ze alleen woonde. Ze meldde zich daarop van de ene op de andere dag aan bij de Markehof, waar ze al lange tijd ingeschreven stond. Dat typeert haar ook, ze regelde alles zelf.’

Hulpbehoevend

‘Moeder is nu hulpbehoevend. Dat ze de 100 heeft gehaald is wel bijzonder, want in oktober is ze gevallen en zag het er slecht uit, maar ze is er weer bovenop gekrabbeld. Verder is ze doof en slechtziend en moet ze volop geholpen worden.’ Haar verjaardag vierde ze vrijdag in Markehof met de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en andere familie.

Cees Walinga