Urk positief over polizorg, maar bezorgd over acute zorg

Urk - Op Urk is verheugd gereageerd dat de poliklinische zorg in Noordoostpolder en Urk door het Antonius Ziekenhuis verzorgd wordt. 'Daarmee is de poliklinische zorg dichtbij, maar de acute zorg blijft een punt', reageert Andries Brands, beleidsmedewerker zorg.

Urk ligt volgens Nederlandse wetgeving en maatstaven met 45 minuten rijtijd te ver van een ziekenhuis. ‘Voor ons lag de oplossing van een klinisch ziekenhuis in Lelystad.’ Nu dat gesloten is wil Urk een betere verbinding met Zwolle. De N50 zou verdubbeld moeten worden om de relatieve afstand te verkleinen. Dan komt het Isala ziekenhuis binnen de 45 minuten. Voor de acute zorg is er nu 24 uur per dag een ambulance op Urk. ‘Als de ambulance elders ingezet wordt, komt er meteen een vervangende van Lelystad of Dronten. Hierdoor is die 45 minuten te halen'.

Marcel Kuin, voorzitter van de raad van bestuur van de Antonius Zorggroep: ‘Met een extra ambulance doen we ons best voor de zorg op Urk'. Kuin sluit ook niet uit dat de spreekuren die de MC Groep in ‘t Dok op Urk hield, terugkomen. ‘Dat gaan we onderzoeken. Als er vraag naar is zullen we dat zeker doen.’