‘Zo’n sociale bevolking heb ik nog nooit meegemaakt’

Blankenham - Op de kop af tien jaar voerde het beheerderechtpaar Johan (52) en Ans (48) de Leeuw de scepter in Dorpshuis De Skulpe. Op de nieuwjaarsreceptie aanstaande vrijdag krijgen zij een afscheid aangeboden van Vereniging Dorpshuis en Dorpsbelang Blankenham.

Dat had wat hen betreft niet gehoeven. 'We hebben het werk altijd met plezier gedaan en blijven gewoon in het dorp wonen,' zegt Ans.

In 2008 kwamen Johan en Ans op sollicitatiegesprek voor de vacature van beheerderechtpaar in De Skulpe. Ze woonden destijds in Nagele. Johan kende het dorp wel, want drie broers van hem speelden voetbal bij VV Blankenham. Dat gold niet voor Ans. 'Ik had nog nooit van Blankenham gehoord en moest het eerst op de kaart opzoeken,' zegt ze lachend. Het leek haar wel een uitdaging om hier aan de slag te gaan. 'Johan had hiervoor al jaren in de horeca gewerkt en we wilden graag voor onszelf bezig zijn.' Wel vond ze het nog even spannend of ze in zo'n kleine dorp er wel tussen zou komen. Johan reageert: 'Dat was nergens voor nodig, vanaf dag één werden we helemaal geaccepteerd.'

'Ans voor, ik achter'

Hun taakverdeling beschrijft Johan kort en bondig als: 'Ans voor, ik achter.' Daarmee bedoelt de kok dat hij in de keuken en Ans achter de bar stond. 'Ans werkte altijd doordeweeks en samen deden we op zondag de voetbal,' voegt hij daar aan toen. Het echtpaar was altijd druk in de weer met het voorzien van de bezoekers van een natje en een droogje tijdens verenigingsavonden, maar ook bij de vele bruiloften en andere feesten in het dorpshuis. Wat Johan heel bijzonder vindt is dat er nooit ongeregeldheden of vechtpartijen zijn geweest. 'Ik heb al heel wat jaren ervaring in de horeca, maar zo'n sociale bevolking als in Blankenham heb ik nog nergens eerder meegemaakt,' zet hij zijn woorden kracht bij.

Voor Ans was het Middeleeuwfeest van de Beeldhouwgroep in 2008 een van de hoogtepunten die zij tijdens de afgelopen tien jaar meemaakte. Voor Johan was dat een bruiloft met 260 gasten. 'We hebben ook bruiloften op locatie verzorgd,' voegt hij daar aan toe. Johan en Ans organiseerden ook zelf allerlei feesten, zoals tien jaar lang themabuffetten op zaterdagavond, waaraan telkens zo'n vijftig mensen deelnamen. Een ander idee uit eigen koker is het buitenfeest met erwtensoep en gebakken vis, dat om het jaar plaatsvindt. Verder zetten ze maandelijkse klaverjasavonden op en sinds vorig jaar de gezamenlijke maaltijd voor Blankenhammers op de donderdag met het motto "Eten doe je samen". Ze pikten vorig jaar nog het 600-jarig bestaan van het dijkdorp mee. 'Dat wilden we niet in de soep laten lopen,' grapt Johan.

Ingeburgerd

Na tien jaar vinden Johan en Ans het mooi geweest. 'Het werk nam enorm veel beslag op ons sociale leven omdat we alle weekenden bezig waren in het dorpshuis. Het contact met onze familie en vrienden hebben we wel gemist,' legt Ans uit. Op 14 december 2018 zijn ze daarom na precies tien jaar gestopt met het werk. Die avond trad zanger Rob Hollander uit Kampen op, net zoals op de eerste Hollandse avond die Johan en Ans organiseerden. 'Het cirkeltje is rond. We hebben het werk met veel plezier gedaan, zelfs zoveel, dat we hier zijn gaan wonen,' blikt Johan terug.

Omdat ze inmiddels helemaal ingeburgerd zijn in Blankenham, zullen ze nog regelmatig het dorpshuis binnen wandelen. 'Johan is voorzitter van de voetbalclub en lid van de biljart en ik ben souffleur van de toneelvereniging,' schetst Ans hun betrokkenheid bij het verenigingsleven. Johan zet zijn carrière voort als freelance kok en eigenaar van een kringloopwinkel in Emmeloord. Ans doet nu huishoudelijk werk in een gezin. Samen zullen ze het nieuwe beheersechtpaar Reinier en Rebecca de Wilde uit Wijhe, dat in maart begint, nog inwerken. Tot die tijd draaien vrijwilligers de bardiensten.