NatZat zet breed in op jubileumconcert

Terwijl ‘koormoeder’ Nel Merks met een glimlach de koffie inschenkt, wordt er door tientallen koorleden gezellig bijgekletst rondom de bar. NatZat is immers een ‘gezelligheidskoor’ en dus is het sociale gebeuren een wezenlijk onderdeel van de tweewekelijkse oefenavond.

Daar in het Zaaltje van Tollebeek waar Ludo Leijten (60) en Hans van Dijke (59) zo’n dertien jaar geleden mooie plannen maakten om het Tollebeker koor op te richten. ‘Na de dorpskerstviering met Cantabilé en Reflection raakten we er samen van overtuigd dat we nog meer muzikale kwaliteiten konden bundelen in ons dorp. Met de nadruk op gezelligheid wilden we het met vrouwen erbij breder trekken en dus is NatZat meer dan een piratenkoor. We hebben zeker veel ‘water gerelateerde liederen, maar doen ook meezingers van Guus Meeuwis of Nick en Simon’, verduidelijkt Leijten. 

Regenjassen

De naam NatZat verwijst logischerwijs naar Tollebeek als ‘putje van de polder’ en de wateroverlast van 1998, die grote impact had op het polderdorp. ‘Ons lijflied ’T is nat zat hier’, geschreven door Hilda de Boer heeft daar alles mee te maken. In het begin traden we ook op in grote regenjassen, laarzen en zuidwesters. Tot we erachter kwamen dat het niet erg praktisch en bovendien erg warm was. Ook voor onze uitstraling was het beter om te kiezen voor onze huidige blauwrode kleding’, lacht Van Dijke. 

Volgens de oprichters zijn de muzikale kwaliteiten in de loop der jaren aanmerkelijk verbeterd. ‘Cruciaal voor ons koor zijn dirigent William Vercraeye en de vier accordeonisten Astrid Vercraeye, Lineke Stolte, Rook de Rijke en Ine Kimmel. Samen met zo’n vijfentwintig zingende koorleden zetten we muzikaal wat moois neer,’ vindt Leijten. ‘We treden zo’n acht keer per jaar op in verzorgingshuizen en zorginstellingen en dat is een dankbare hobby. Hoogtepunt in ons bestaan was het grachtenconcert van anderhalf jaar geleden. Geweldig, bijna duizend mensen die jouw liederen meezingen,’ geniet Van Dijke nog na. 

Jubileumconcert

Een nieuw hoogtepunt staat alweer op stapel voor het Tollebeker gezelligheidskoor. Op zondagmiddag 27 januari is MFC De Pionier in Tollebeek het decor van een breed NatZat jubileumconcert. Wereldliederenkoor Cantabilé, blaaskapel De Zeeschelp, het Zeebodemkoor, coverband Full House en uiteraard NatZat verzorgen optredens met als hoogtepunt een gezamenlijke afsluiter. ‘Bij ons blikken jubileum hadden we een aantal koren in hetzelfde ‘piratengenre’. Deze keer kiezen we bij ons koperen jubileum juist voor een gemêleerd gezelschap. Geen kans dus dat je vijf keer ‘meisje, ik ben een zeeman’ hoort’, lacht Van Dijke. 

‘Vooral de aanwezigheid van coverband Full House maakt de insteek breed. Ze hebben trouwens ook meezingers als ‘Het kleine café aan de haven’ in hun medleys. Alleen al door hun binding met Tollebeek en een jonger publiek is het geweldig dat ze erbij zijn,’ vindt Leijten.’ ‘Met dweilorkest De Zeeschelp tussendoor zal het bovendien geen moment stil zijn in De Pionier. En dat past weer uitstekend bij NatZat. 

Het jubileumconcert ‘NatZat viert koper’ is zondagmiddag 27 januari van 14.00 uur tot 17.00 uur in MFC De Pionier Tollebeek. Er is gratis entree.

Peter Dekkers