POLDERHEMEL | Cassini-sonde

Dat planeet Saturnus ringen heeft, blijkt niet altijd zo zijn geweest. Door een door de Cassini-sonde ontdekt proces is de levensduur van de ringen kosmisch gezien zeer beperkt.

Aflevering 1209
23 I – 30 JANUARI
 

Neerregenen

Het blijkt namelijk dat er materiaal uit de ringen neerregent op Saturnus. Daarmee is de levensduur van de ringen beperkt. Men schat de ouderdom van Saturnus op ongeveer 4,6 miljard jaar. Maar bij zijn vorming zal hij geen ringen hebben gehad. De Cassini-sonde heeft de massa van het ringenstelsel bepaald op ongeveer 40 procent van die van de kleine ijsmaan Mimas. Gezien het waargenomen tempo waarmee ringmateriaal neerregent op Saturnus kunnen de ringen niet ouder zijn dan tussen de 10 en 100 miljoen jaar en zullen ze hooguit nog eens 100 miljoen jaar bestaan. Kosmisch gezien een oogwenk. Wie een eeuwigheid zou leven zou de ringen dus zien verdwijnen! Waarschijnlijk zijn de ringen ooit ontstaan door een botsing tussen twee kleine ijsmanen. 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 26 januari)
Zon op: 08.29 uur; onder 17.11 uur.
Maan op: 00.22 uur (zondag); onder 11.39 uur (zondag).
MAAN – Deze week is de schijngestalte van onze wachter afnemend. Op zondag 27 januari komt de maan om 22.10 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Weegschaal). De maan is alleen in de ochtend te zien.

Planeten 

In de ochtend, kort voor de zon opkomt zijn Jupiter en Venus te zien in het zuidoosten:  De laatste is veruit het helderst. Aan het eind van de middag als het donker is geworden zien we Mars hoog in het zuiden. Mars gaat tegen middernacht in het zuidwesten onder. Omdat Mars meebeweegt met de aarde, alleen iets langzamer en hij steeds hoger aan de hemel komt, blijft het tijdstip van het ondergaan van Mars al wekenlang hetzelfde.
 
Meer info: René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.