STOPPELS | Kern met Pit

Als jurylid mocht ik zaterdag zijn bij de provinciale finale ‘Kern met Pit’. Dorpen en wijken kunnen leefbaarheidsprojecten indienen en hiervoor geld en hulp krijgen van de organisator, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.


De uitreiking was in Emmeloord, want zoals altijd zijn de projecten uit Noordoostpolder in de meerderheid. Ik vond het een feest om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Zoveel positieve energie. De Vlindertuin uit de Zuidert won en verdiend! Het is een prachtig project waarin oud en jong in de wijk samen genieten van natuur. Bij dit project, maar ook bij de andere projecten zie je: Als je iets wilt bereiken, ga er voor! Of zoals het nieuwe promotiefilmpje van de Noordoostpolder zegt: ‘Niets is onmogelijk’.

Vlindertuin

Natuurlijk ging het die zaterdagochtend in ‘t Voorhuys ook over het ziekenhuis. Ik kreeg vragen, maar vooral ook veel positieve reacties, bijvoorbeeld: ”Goed dat de gemeente het gebouw gekocht heeft.”  Meerdere malen heb ik de afgelopen weken gehoord dat het voelt als rechtvaardig. “Het Dokter Jansencentrum, opgericht door de inwoners van Noordoostpolder, is weer in handen van de inwoners.” Het tekent hoe belangrijk deze plek is voor ons. 

We hebben het gebouw gekocht zodat het Antonius zich hier tijdelijk kan vestigen. Het Antonius kan de zorg dan samen met andere zorgpartijen verder ontwikkelen op de plaats waar nu het Antonius gehuisvest is. Daar kan samen met De Schakel van Zorggroep Oude Nieuwe Land, de huisartsenpost, de ambulancedienst, het Nierdyalisecentrum en andere zorginstellingen gewerkt worden  aan de best mogelijke zorg voor de inwoners. Samen kunnen we zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen door goede samenwerking tussen verpleegkundigen, huisartsen en ziekenhuis.

Huisartsenbedden

We willen graag huisartsenbedden voor als het thuis even niet lukt en een opname in een ziekenhuis niet nodig is. In plaats van opname, behandeling thuis waarbij huisarts of specialist mee kan kijken met cliënt en verzorgende of het goed gaat (zorg op afstand). De koop van het pand is een begin, de verdere ontwikkeling is net zo belangrijk. Voor de inwoners van gemeente Noordoostpolder, maar ook voor die van Urk. Daarna gaan we rustig kijken wat we met de locatie en het gebouw van het Dokter Jansencentrum gaan doen.

Terug naar Kern met Pit. De mensen die aanwezig waren,  werken aan leefbaarheid, nemen verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving, en zetten zich in voor hun ideaal. Dat is ook waar de gemeente voor staat. Al die kleine projecten en grote projecten samen maken de hele Noordoostpolder tot een Kern met Pit!

Marian Uitdewilligen