'Dieren Oostvaardersplassen zijn in goede conditie' (filmpje)

Lelystad - Ondanks de kou en de sneeuw zijn de dieren in de Oostvaardersplassen in goede conditie. Ze hebben nog voldoende gras beschikbaar om te eten. Dit meldt boswachter Hans-Erik Kuypers in zijn blog.

'Anders dan afgelopen winter is het veel droger in het gebied en is de graszode nog volledig aanwezig', legt Kuypers uit. 'Daarnaast zijn er ten opzichte van afgelopen jaar veel minder dieren in het gebied en is er dan ook verhoudingsgewijs meer eten beschikbaar'.

De boswachter maakt zich geen zorgen over de conditie van de grote grazers. 'We houden het beschikbare voedsel en de conditie van de dieren goed in de gaten en gaan zo nodig over tot bijvoeren'.

Drinkwater

Voor wat betreft de beschikbaarheid van water is het zo dat de grote grazers in staat zijn om zelf wakken te maken in het ijs om bij het drinkwater te komen. In het gebied is nog op verschillende plekken open water aanwezig.

Kuypers: 'De grote grazers zijn zwaar genoeg om met hun hoeven het ijs te kunnen breken. Mocht het ijs dikker worden dan gaan we wakken maken op plekken waar de dieren doorgaans komen om te drinken. Ook hiervoor geldt: we houden de situatie goed in de gaten en grijpen in wanneer dit nodig is'.