Geslaagde test Demi van Benthem

Ens - Ze reed de Alternatieve Elfstedentocht niet uit en moest hard werken in haar rol van knecht, maar toch kijkt Demi van Benthem met een goed gevoel terug op een week Weissensee. ‘Ik reed sterk’, klinkt het zelfbewust.

De 21-jarige schaatsster uit Ens moest in één week vier keer aan de bak in Oostenrijk. Ze reed Grand Prix over afstanden van veertig en zestig kilometer, het Open NK (derde Grand Prix, afstand honderd kilometer) en als klap op de vuurpijl de alternatieve tocht der tochten over tweehonderd kilometer. ‘Ja, een pittig programma’, vindt ze zelf ook.

Zeker in de twee Grand Prix over de kortere afstanden kon Demi van Benthem goed meekomen, al eindigde ze twee keer niet in de top. De twee andere wedstrijden moest ze, zoals dat plastisch heet, knechten voor de kopvrouwen, onder wie Ineke Dedden, die tot de favorieten behoorde en derde werd op de tweehonderd kilometer.

Veel werk

De honderd kilometer reed de rijdster van BTZ.nl uit en eindigde ze rond de 50e plaats. De dubbele afstand hield ze na 170 kilometer voor gezien. ‘Ik heb heel veel werk verzet en dat kostte veel energie. Als ik in het peloton niks had zitten doen, had ik de tweehonderd wel uitgereden. Het was weer even wennen, natuurijs, maar ik heb lekker gereden.’

De inzet was om zich in de kijker te rijden voor de volgende Grand Prix, die over tweeënhalve week op zeeijs in het Zweedse Luleå worden verreden. Dat is gelukt. ‘Ik heb zondagavond te horen gekregen dat ik mee mag naar Zweden!’ In aanloop naar de volgende wedstrijden op natuurijs rijdt Demi van Benthem in Enschede en Dronten wedstrijden, die meetellen voor de Marathon Cup.

De week op de Weissensee, met honderden kilometers in een week tijd, was een prima test voor de marathonschaatsster uit Ens. ‘Ik ben weer een paar stappen verder in m’n ontwikkeling. Ik heb weer veel kilometers gemaakt. Ik ben nog niet zover, dat ik wedstrijden kan afmaken, maar dat had ik ook niet verwacht. Voor nu ben ik tevreden.’

Lees ook: Demi wil vlammen op natuurijs

Harry de Ridder