Gouden Beuling naar WK

Emmeloord - Winst op de 500 meter en derde plaatsen op de 1000 meter en 1500 meter: Femke Beuling (19) kan terugkijken op een geslaagd NK afstanden voor junioren. De volgende uitdagingen: World Cup en de WK, allebei in Baselga di Pine.

‘De duizend was een iets mindere race (1.18,38). Die afstand zit nog het meest vers in m’n geheugen, maar al met al ben ik tevreden’, zei de A-junior uit Emmeloord. Ze had een heel goede eerste dag. Op de 500 was ze in 39,07, een baanrecord voor Groningen, de snelste en bleef ze Michelle de Jong en Femke Kok net voor. Het verschil met De Jong was vijfhonderdste.

‘Nee, ik had niet verwacht zomaar even de 500 meter te winnen. Femke Kok is dit seizoen al een paar keer sneller geweest dan ik. Ook Michelle de Jong heeft dit seizoen deze afstand al eens gewonnen. Je mag absoluut geen fouten maken op de 500 meter.’ Dat deed Femke Beuling niet en dus was de winst op de kortste afstand voor haar. De voortekenen waren gunstig, want half januari reed ze op de 500 meter tijdens een trainingsrit in Thialf zomaar een persoonlijk record: 38,40.

Vertrouwen

Op de 1500 meter, niet de favoriete afstand van Femke Beuling, pakte ze verrassend brons, mede door de diskwalificatie van Femke Kok, die een blokje aantikte. ‘Hield ik een dubbel gevoel aan over, maar ja, een verrassing was het wel.’ Ze wist dat het met de vorm wel goed zat, getuige de uitschieter op de 500 meter in Thialf. ‘Was ik verbaasd over, ja. Het record gaf me wel vertrouwen.’

Het zijn drukke weken voor Beuling, die nu het vizier richt op de World Cup-wedstrijden en de WK in het Italiaanse Baselga. Ze weet nog niet officieel welke afstanden ze mag rijden, maar ze gaat uit van de 500 meter, de 1000 meter en de teamsprint. Weer een compleet nieuwe ervaring voor het talent uit Emmeloord. ‘Ik ben nog nooit in Baselga geweest.’

Harry de Ridder