Knuppelpad Wieden klaar

Sint Jansklooster - JeugdNatuurClub De Wieden legde woensdag de laatste hand aan een nieuw Knuppelpad bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Het houten pad voert dwars door het riet en komt aan beide kanten uit op het bekende Vlonderpad.

Dat Vlonderpad is recent ook volledig vernieuwd en een stuk langer geworden. Toeristen en regiobewoners ontdekken tijdens een wandeling alle facetten van het Wieden landschap. Het pad voert langs riet, hooilandjes, een trekgat en de Beulakerwijde. Bovendien komen wandelaars langs de veenschuur.

Met het Knuppelpad kunnen wandelaars nu het Vlonderpad afsnijden of juist verlengen. Voor kinderen is het ongeveer honderd meter lange pad een leuke afwisseling. Zeker voor de leden van de JeugdNatuurClub. Die hielpen woensdag mee met het neerleggen van het hout voor de laatste tientallen meters.

Kwetsbare natuur

Een knuppelpad is een eeuwenoude benaming voor een houten pad dat door moerasachtig terrein of kwetsbare natuur voert. Al in de tijd van de Romeinen werden dergelijke wegen aangelegd. Ze bestaan uit dwars op het pad gelegde boomstammen, dikke takken of andere stukken hout.

Naast het Vlonderpad is er bij Bezoekerscentrum De Wieden ook nog een langer pad, het Laarzenpad. Ook die voert langs verschillende landschapstypen van De Wieden. Onderweg moeten wandelaars met pontjes de vaarten oversteken.