Corinne Nugter wil naar EK 2016

Emmeloord - Voor Corinne Nugter telt in 2016 maar één toernooi: het EK in Amsterdam. ‘Hét doel is de limiet te halen.’ Dat wordt de hele winter hard trainen voor de nationaal kampioene discuswerpen.

De 23-jarige atlete woont officieel niet meer in Emmeloord, maar is nog heel regelmatig op het veld van AV NOP te vinden. Ze maakt deel uit van het damesteam van AV NOP, dat genomineerd is voor de titel Sportploeg van het Jaar. En ze was er zondag te vinden voor een ontmoeting met haar zes sponsors; voor een fotomoment en voor een kleine workshop discuswerpen.

Veel progressie

Corinne Nugter heeft een uitstekend jaar achter de rug. Ze kwam uit op het EK voor landenteams en promoveerde met Nederland naar de Super League. Ze scherpte haar persoonlijk record aan (55.23 meter) en werd voor de derde keer op rij Nederlands kampioen. Ze boekte veel progressie. In 2016 is het zaak die opgaande lijn door te trekken. Dat moet ook, wil ze zich voor het EK in juli in eigen land kwalificeren. Nederland hanteert strenge kwalificatie-eisen. Nugter moet 58.90 meter werpen, maar als niemand daar aan komt, wordt de internationale limiet van 56 meter gehanteerd. Die afstand moet in principe te doen zijn. ‘Het is moeilijk om er een percentage aan te hangen, maar ik acht de kans groot dat ik die limiet haal. Dat moet lukken’, zegt ze vol zelfvertrouwen.

Beste twaalf

Alles staat het komende halfjaar in het teken van de Europese kampioenschappen, van 6-10 juli in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Alvorens daar te mogen optreden, moet Corinne Nugter eerst aan de limiet voldoen en zich daarna door de kwalificaties heen worstelen. De beste twaalf gaan naar het hoofdtoernooi. ‘Dat wordt wel heel lastig’, geeft ze toe. ‘Maar ik heb vaker favorieten zien sneuvelen, ik acht niets uitgesloten.’ Voorwaarden om de kans om aan de kwalificaties, die op het Museumplein worden gehouden, mee te doen, te vergroten: geen gekke dingen doen, fit blijven en keihard trainen. Zes dagen per week aan de bak, voor het grootste deel op Papendal en ook de vertrouwde accommodatie van AV NOP. Werken aan de verbeterpunten, veel krachttraining. Allemaal voor het goede doel. ‘Ik kijk heel erg uit naar het EK, het absolute hoogtepunt van 2016’, zegt Nugter. Tekst Harry de Ridder