Creil is de buurman Espel de baas: 1-3: "Dik verdiend gewonnen"

Espel - Creil heeft de eerste overwinning van dit seizoen binnen. Buurman Espel ging in eigen huis ten onder in een aantrekkelijke derby: 1-3. ‘Hier moeten we van leren’, zei Patrick Helsdingen.

De trainer van Espel doelde vooral op de effectiviteit, die Creil drie punten opleverde. Jelle Loosman,  afgelopen seizoen topscorer van de Noordoostpolder, was met twee doelpunten weer eens belangrijk voor zijn ploeg was. ‘Wij missen zo’n knipser’, aldus Helsdingen. Espel creëerde voldoende kansen, maar was slordig in de afwerking. Trainer Jan Schenk waakte aan de vooravond van dit seizoen voor al teveel optimisme. Hij wil vooral dat Creil dit seizoen nog beter wordt. Schenk was er zaterdag niet bij, maar Thom Maes wel en wat hij zag, beviel hem wel. ‘We hebben dik verdiend gewonnen. Na rust loerden we bewust op de counter, we beschikken over twee razendsnelle buitenspelers.’ Brian Donk en Jelle Loosman waren constant dreigend en  bezorgden de defensie van Espel handenvol werk.

Niet scherp

Thom Maes, die met Schenk het trainersduo van Creil vormt, zag geen geweldige wedstrijd. Dat vond hij niet zo gek. ‘Derby’s zijn meestal geen goede wedstrijden. En Creil heeft een superjong elftal, er stond veel spanning op.’ Collega Patrick Helsdingen zat er niet zo mee, dat Espel geen punten aan de derby overhield. Alleen van de start baalde hij. ‘We begonnen niet scherp, waardoor we gelijk achter de feiten aanliepen.’ Na een paar minuten was Jelle Loosman al trefzeker (0-1) en kon de thuisclub in de achtervolging. Na een klein half uur zorgde Ruud Koolhaas voor de gelijkmaker, maar op slag van rust kwam Creil weer op voorsprong. Frank van Bruggen zag zijn inzet op de lat belanden, waarna René Ballast raak kopte: 1-2. Koren op de molen van Creil, dat in de tweede helft het initiatief volledig aan Espel liet. De eerste twintig minuten was Espel oppermachtig, maar de kansen werden niet verzilverd. Naarmate de derby vorderde, kwam Creil er meer en meer dreigend uit. Loosman haalde vlak voor tijd de trekker over na een prima counter: 1-3.

Tussenbalans

Een opsteker voor Creil, dat de eerste twee wedstrijden een pak slag van de titelfavorieten FDS en Scharnegoutum kreeg en alleen tegen HJSC een puntje pakte. Maes: ‘Tegen Espel was de selectie voor het eerst compleet.’ Na de zware competitiestart is de eerste zege binnen en kan Creil vooruit kijken. Ondanks de nederlaag bleef Patrick Helsdingen een blijmoedig man. ‘Er zit zeker muziek in’, luidde de tussenbalans na vijf wedstrijden. ‘We speelden aardig combinatievoetbal, alleen maakten we niet de kansen af.’ Helsdingen ziet dit seizoen als een leerjaar voor Espel. ‘Lange ballen moeten eruit en het bewegen zonder bal moet nog beter. We zullen nog wel eens vaker op onze sodemieter krijgen.’ Tekst en foto: Harry de Ridder