Goud en Zilver voor dames Brazilian Jiu Jitsu

Emmeloord -  Danielle van den Langenberg en Hilde Haagsma zijn respectievelijk eerste en tweede geëindigd op het Brazilian Jiu Jitsu Flevoland Open in Almere.

"Het onmogelijke is toch gebeurd", waren de woorden van de trainer Frank Jongsma (van BJJ Jongsma Emmeloord) na de spannende finale van de dames op het Brazilian Jui Jitsu Flevoland Open in Almere. Danielle van den Langenberg (Emmeloord) en Hilde Haagsma (Marknesse), die naast vriendinnen ook trainingspartners zijn, moesten het uiteindelijk tegen elkaar opnemen in een spannende finale. Daarin haalde Danielle, met 2 punten verschil, het goud. De dames namen het in verschillende poules op tegen diverse teams uit onder andere Nederland en België. Dat deze prijzen niet vanzelf verdiend zijn, bleek na afloop toen Danielle en Hilde aangaven vele uren getraind te hebben om dit resultaat te bereiken. Eigenlijk gaat dat vanzelf. Je wilt graag zoveel uren er aan besteden omdat je merkt dat het steeds beter gaat. Daarnaast trainen we in een enorm leuk team. Iedereen is betrokken bij elkaar en gunt elkaar een goede prestatie."  

Zacht wint van hard

Brazilian Jui Jitsu (BJJ) is nog een onbekende sport in Nederland en maar groeit hard.  Volgens Frank Jongsma van BJJ Jongsma Emmeloord, is het vooral een verdedigingssport. Gevechten worden voor 80% beslist op de grond. BJJ gaat uit van dit principe en wordt er geleerd hoe je de tegenstander door middel van verschillende technieken uit kunt schakelen. Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterker en grotere aanvaller. Net zoals bij andere verdedigingsporten draait het om respect. "Respect vind je terug in de manier waarop we de sport bedrijven, maar ook in ons team", aldus Frank Jongsma. De heren van het team vielen, ondanks hard trainen, niet in prijzen maar zijn blij en trots op de prestaties van de dames bij het grote BJJ evenement.