Jarige Fish Potato Run groter dan ooit

Emmeloord - De Fish Potato Run is booming. De 25e editie trekt een record aantal deelnemers. ‘De loop leeft in de regio’, stelt Rienk Bernhard, voorzitter van de organisatiecommissie, vergenoegd vast.

Wat in 1991 begon als probeersel met driehonderd deelnemers, is uitgegroeid tot een evenement met naar verwachting een kleine 2500 lopers dit jaar. ‘Fenomenaal’, vindt oud-voorzitter Henk Bremer. ‘De Fish Potato Run staat.’ Zaterdag 12 september, tijdens het Pieperfestival, staat de jubileumuitvoering op de rol. Rienk Bernhard denkt dat de populariteit aan een combinatie van factoren te danken is. ‘Het is een recht, snel parcours en mede door het Pieperfestival trekt de loop altijd heel veel publiek.’ De Fish Potato Run heeft inmiddels zo’n uitstraling, dat een beetje lokale loper het eigenlijk niet kan maken om niet mee te doen. ‘Er wordt van je verwacht, dat je meeloopt’, aldus bestuurslid Lianne van de Guchte. Behalve een grote groep recreatielopers, die altijd als doel heeft het persoonlijke record te verbeteren, trekt de loop van Urk naar Emmeloord over 12,88 kilometer (8 Engelse mijl) steevast enkele tientallen wedstrijdlopers uit voornamelijk Nederland, aangevuld met enkele Belgen, Marokkanen en Kenianen. Het parcoursrecord bij de mannen is 35 minuten en 47 seconden, bij de vrouwen staat het record op 42 minuten en 7 seconden. Vorig jaar was Tjeerd Popkema de snelste atleet uit de Noordoostpolder. Met Marti ten Kate staat er straks een atleet met een roemrijk atletiekverleden aan de start. Ten Kate is 13-voudig Nederlands kampioen, liep tientallen marathons en deed mee aan de Olympische Spelen en diverse EK’s en WK’s.

Voor iedereen

De organisatie benadrukt dat de Fish Potato Run er voor iedereen is. Daarom wordt de deelname van Team Fleur uit Emmeloord, dat uitkomt voor de Lighthouse Sports Foundation, met gejuich begroet. Fleur is een 8-jarig, meervoudig gehandicapt meisje en samen met vader Wytse doet ze mee aan de Fish Potato Run. Fleur in een soort buggy en Wytse erachter. Ze lopen de 4 Engelse mijl. ‘Doel van de stichting is om kinderen met een beperking en hun ouders aan ‘normale’ sportevenementen mee te laten doen’, zegt bestuurslid Fred Flohil. ‘Dat vinden wij fantastisch.’ Met de Business Run en de Kids Run erbij is het ideale plaatje compleet. Voor de winnaars ligt een bonus van 250 euro klaar. Voor alle deelnemers zijn er natuurlijk het visje en de piepers en, omdat het een jubileumeditie is, een welness cadeaubon. De Fish Potato Run moet gezondheid uitstralen en de organisatie doet z’n uiterste best dat op alle mogelijke manieren voor het voetlicht te brengen. Vanzelfsprekend zijn er EHBO’ers in dienst, is er veel water beschikbaar, zijn er AED’s voorhanden en wordt fruit uitgedeeld. Verder adviseert de organisatie alle deelnemers om hun lichaam van tevoren te laten checken. Natuurlijk hebben ze ook hun eigen verantwoordelijkheid. ‘Zorg goed voor jezelf’, is het advies van voorzitter Rienk Bernhard. Tekst en foto Harry de Ridder