Powervrouw Géke Lassche beklimt Mont Ventoux

Marknesse - Géke Lassche uit Marknesse beklimt vrijdag de Mont Ventoux. Zij neemt deel aan de actie Groot Verzet tegen Kanker van Stichting Mont Ventoux. Zelf overwon zij borstkanker.

Met de actie van de stichting wordt zoveel mogelijk geld opgehaald voor het onderzoek naar en de bestrijding van kanker. De meer dan vijfhonderd deelnemers leveren deze week een gigantische prestatie met het beklimmen van de Mont Ventoux, één van dé beklimmingen voor wielrenners. Met die immense inspanning zamelen zij geld in. Donderdag gaan de wandelaars en hardlopers naar de top van de Kale Reus, vrijdag volgen de fietsers. Géke Lassche beklimt de berg vrijdag per wielrenfiets.

Strijd

Vorig jaar werd bij Géke borstkanker geconstateerd. Een strijd volgde, met succes. Ze overwon de ziekte. “Eind oktober was ik klaar met de behandeling, die bestond uit chemo en bestralingen”, vertelt de inwoonster van Marknesse. Na haar strijd wilde Géke weer aansterken. “Mijn man wees mij toen op de beklimming van de Mont Ventoux. Een geweldige stimulans om weer aan te sterken, daar waren we het wel over eens. Alles was immers weg”, doelt zij op haar spierkracht en energie. Fietsen deden Géke en haar man Jacob Dijkstra al vaak. Met de trekfiets fietsten zijn regelmatig, onder meer in de Alpen. “Maar racefietsen hadden we nog niet. In maart besloten we om die te kopen en toen begon het. Ik begon met twintig kilometer, toen dertig, veertig. Toen merkte ik wel dat ik weinig energie had. Maar toch, dan ga je door!” Dit jaar fietste Géke zelfs de Friese Elfstedentocht per wielrenfiets. “Ik zou die aanvankelijk voor de helft fietsen”, blikt ze met een lach terug. Eenmaal terug in Bolsward, besloot ze om de tocht tóch helemaal uit te fietsen. “Het ging zo lekker. Het heeft mij enorm veel zelfvertrouwen gegeven.”

Verwachtingen

Met Team Blokzijl (negen mannen en één vrouw) gaat Géke vrijdag naar de top van de Ventoux. Een totaal andere uitdaging, maar met haar strijdlust en ervaring moet dat zeker gaan lukken. “Ik merkte dat ik steeds sterker werd. Ik kijk naar waar ik sta en ik kijk dan achteruit. Dan kan ik zeggen dat ik dit toch maar weer heb gedaan en dat ik stappen vooruit maak. Het ging steeds beter en steeds vaker zonder pijntjes.” Wat Géke precies moet verwachten van de beklimming, weet ze nog niet precies. “Maar ik denk wel dat het heftig en emotioneel is. Vooral op de top. Het ligt allemaal nog zo vers in het geheugen”, blikt ze terug. Om daarna vooruit te kijken: “Het geweldige is dat ik er geld mee ophaal, waarmee anderen vervolgens geholpen kunnen worden.” Daarvoor organiseerde Team Blokzijl diverse acties en evenementen. “Dat hebben we geweldig gedaan met z’n allen.”

Lichaam

De ziekteperiode heeft haar een andere kijk op het leven gegeven. “Ik ben veel bewuster gaan leven. Ik kan me lang niet meer zo druk maken om bepaalde dingen, van die pietluttigheden enzo. Of ik denk ‘dat komt morgen wel’. Ik doe alles nu veel bewuster, niet alles is meer gewoon. Dat besef ik mij maar al te goed. Kanker had ik niet alleen. Iedereen die meeleefde, partner en kinderen bijvoorbeeld, had dat ook. Ik ben zo goed gesteund door mijn omgeving.” De ziekte is overwonnen, nu de gigantische berg in Zuid-Frankrijk nog. “Ik stond soms versteld van het lichaam. Het vermogen om te herstellen, dat kan ook zo snel gaan. Het lichaam is net een fabriek. Je kunt zo ontzettend veel overwinnen!” Tekst Alexander Drost