"Een machtig gezicht, als iedereen gaat staan"

Emmeloord - "Vanaf hoogte op de baan kijken, dat is uniek in Nederland." Net als zijn voorganger Dré de Bruijn is voorzitter Hans Hagendijk enthousiast over de drafbaan in Emmeloord. Deze week is de tweede koers van het seizoen.

Door Harry de Ridder De Blokzijler volgde vorig jaar De Bruijn op als voorzitter van de stichting Draf- en Rensport NOP. Hij geniet van de nostalgische sfeer op en rond de drafbaan en vooral ook van de koersdagen zelf. "Ik doe dit werk met veel plezier. Ik heb wel wat met deze sport. Op draverijen komt heel ander volk af dan op dressuurwedstrijden. Hier komen mensen om vrolijk te doen, een biertje te drinken en op de paarden te wedden. Het gewone volk." De laatste jaren organiseert het stichtingsbestuur drie draverijen per seizoen. In een ver verleden zijn dat er veel meer geweest, maar er waren ook jaren dat er helemaal geen draverijen georganiseerd werden in Emmeloord. Oorzaak: de NDR, de Nederlandse Draf- en Rensport, zag de grasbanen niet meer zitten, omdat ze een te grote concurrent zouden zijn van de grote banen in Wassenaar, Alkmaar en Groningen.

Hoogste omzet

Inmiddels zijn de draverijen in Emmeloord weer een vast onderdeel van het zomerprogramma en de zaken gaan goed. Elke koersdag, altijd een woensdag, is goed voor 1000 tot 1200 bezoekers. En die brengen aardig wat geld in het laatje. De eerste koersdag op 24 juni was een topper. "Toen draaiden we de hoogste omzet ooit: 55.000 euro", aldus Hagendijk. "Dat was super." Normaal is de omzet rond de 40.000 euro. Het stichtingsbestuur zoekt naar mogelijkheden om de kas nog beter gevuld te krijgen, want de baan onderhouden is vanzelfsprekend niet gratis. Het middenterrein kan meerdere keren per jaar verhuurd worden, maar dat lukt nog niet erg goed. Daar liggen dus nog kansen. "We willen de overkapping zo snel mogelijk vernieuwen", aldus Hagendijk. Tijdens het seizoen is het bestuur, dus ook Dré de Bruijn, zaterdags op de baan te vinden om klussen uit te voeren en alles een beetje netjes te houden.

Drie koersen

Drie koersen per jaar vindt het bestuur voldoende. "Organisatorisch is dat te doen en meer koersen is ook lastig, omdat het aanbod van paarden daarvoor niet groot genoeg is", zegt Hans Hagendijk. Voor de eerste koers waren er 160 aanmeldingen, terwijl er ruimte is voor 100 paarden. Voor de koers van woensdag is het aanbod net toereikend. De derde koers op 5 augustus vormt het sluitstuk. Hagendijk en De Bruijn kijken naar uit naar de laatste twee koersen. "Het zicht op de baan zo tegen de bossen aan is fantastisch", vindt Hagendijk. De Bruijn ziet de paarden al de bocht uitkomen richting finish. "Dan gaat iedereen staan. Een machtig gezicht. De sfeer is ongekend.