Biologische bodem is goud waard

MARKNESSE - Onlangs werd op biologische boerderij De Eerste aan de Uiterdijkenweg tussen Marknesse en Blokzijl een open dag gehouden. Mensen konden zien hoe het 'boeren' op de biologische manier verloopt. Omdat 2015 door de VN is  uitgeroepen tot het jaar van de bodem en die ook centraal stond bij de open dagen van biologische boeren en tuinders, was er bij De Eerste alle aandacht voor.

"Samen met lucht en water is een gezonde bodem cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid. Een goede bodem levert een goede oogst, maar zorgt ook voor heel veel andere zaken zoals het vasthouden van (grond)water, het vastleggen van koolstof en een divers bodemleven. Daarom stond  bij ons de open dag in het teken van die gezonde bodem,"aldus Gerrit Marsman van De Eerste.

Meer organische stof in de bodem dan bij vergelijkbare bedrijven

“Iedere boerenkavel heeft zijn eigen geschiedenis”, zegt Gerrit Marsman van De Eerste. “Toen de plek waar we nu boeren in 1942 droogviel, was dit alleen maar zand. Wij boeren hier nu een kleine 30 jaar biologisch en wanneer ik hier een schep in de grond zet zie ik die geschiedenis terug”. Volgens Marsman blijkt uit onderzoek dat er meer organische stof in de bodem van De Eerste zit dan op een vergelijkbaar gangbaar bedrijf op dezelfde grondsoort. Dat zorgt volgens hem niet alleen voor betere biologische gewassen, maar ook wordt er daardoor meer CO2 in de bodem vastgelegd.

Onder de grond

Bezoekers konden ook onder de grond zien hoe bodemleven er uit ziet. "Op onze kavel hebben we een enorm gat gegraven waardoor iedereen ook een kijkje in de bodem kan nemen”, vertelt Marsman. “Je ziet dan het bodemprofiel, de wortels en het bodemleven. Met het maaiveld op ooghoogte ben je dichter bij de bodem dan ooit”.

Winkel en bezorgdienst

“De open dag is voor ons altijd erg belangrijk”, zegt Erik Ploer van De Eerste. “Het is niet alleen het visitekaartje van ons bedrijf met z’n groente en zuivel, maar ook van onze winkel en bezorgdienst”. Die laatste twee zijn volgens Erik erg belangrijk. “Door zelf een groot deel van de afzet te verzorgen lukt het ons de afstand tussen de gezonde dingen die wij produceren en de consument zo klein mogelijk te maken. De klant weet wat hij eet en verser kun je het niet krijgen”. “Met deze open dag wilden we de bezoeker meer kennis, maar misschien ook respect voor de bodem bijbrengen”, zegt Gerrit Marsman. “Het is de plek waar alles begint, ontkiemt en groeit. Iets waar we zuinig op moeten zijn”. Meer informatie over Biologische Boerderij De Eerste in Marknesse op www.ekodeeerste.nl.